Afdeling Noord-Holland-Noord de bak in voor vergadering

Door A.L. (Lenneke) Neef , 21 mei 2019

Afdeling Noord-Holland-Noord de bak in voor vergadering

Geheel volgens traditie was de jaarvergadering van de afdeling Noord-Holland-Noord van vrijdag 17 mei opgeleukt met een bijzonder element. Dit keer was dat de locatie: de Bijlmerbajes.

Bijna drie jaar geleden alweer werd de beroemdste gevangenis van Nederland gesloten. Helemaal dicht is de Bijlmerbajes echter niet; de poorten van het enorme complex gaan open voor bezichtigingen en de voormalige gevangenis is onder meer beschikbaar als vergaderlocatie. Afdeling Noord-Holland Noord combineerde die twee vrijdag 17 mei.

(de tekst loopt door onder de foto)

Zet hem in de agenda!

Bij de jaarvergadering draaide het voor een groot deel om het programma voor de komende maanden. Extra aandacht was er voor 29 oktober. Dan organiseert de afdeling Noord-Holland-Noord een grote bijeenkomst in het kader van de bouwagenda. Diverse items komen daar aan de orde zoals de klimaatplannen, duurzaamheid, energietransitie. Met Bernhard Wientjes en Diederik Samsom zijn er twee bekende sprekers geprogrammeerd. De bijeenkomst, die word georganiseerd bij Espeq in Heerhugowaard, is voor leden maar ook voor stakeholders als gemeenten, architecten etc. Een perfecte gelegenheid om kennis te vergaren en contacten te leggen.

(de tekst loopt door onder de foto)

Enquete

Vooruitkijkend naar de komende maanden presenteerden ook alle commissies van de afdeling hun plannen. Die zijn nog niet allemaal volledig ingekleurd. Zo gaf de commissie Educatie en Regelgeving aan het programma graag in overleg met de achterban te willen samenstellen. Daar is recent via e-mail een aan de leden persoonlijk gerichte enquete voor rondgestuurd. Ze kunnen daarin ondermeer aangeven welke onderwerpen en thema’s ze belangrijk vinden en hoe ze het liefst ge├»nformeerd willen worden. De commissie Educatie en Regelgeving hoopt op veel input zodat er een mooi passend programma kan worden opgesteld.

(de tekst loopt door onder de foto)

Hugo de Groot 2.0

Na de vergadering was het tijd om de roemruchte Bijlmerbajes te verkennen. Het flinke gezelschap, er waren om en nabij de zeventig leden naar de vergadering gekomen, werd opgesplitst in vier groepen. Elke groep kreeg een gewezen Bijlmerbajes-cipier die jarenlang in de Amsterdamse gevangenis werkzaam is geweest als gids. Naast uitleg over de immense organisatie en mankracht die zo’n groot gevangeniscomplex vraagt, was er uiteraard veel ruimte voor smeu├»ge anekdotes. Zoals het verhaal over de Hugo-de-Groot-achtige ontsnappingspoging. Deze gevangene had zich niet in een boekenkist maar in een grote doos verstopt. De poging was minder succesvol dan de klassieker uit de 17e eeuw want bij het openen van de doos ontdekte de gevangen dat hij naar een andere PI was getransporteerd.
Bouwgerelateerde info was er uiteraard ook want op een enkele toren na gaat vrijwel de gehele Bijlmerbajes tegen de vlakte. Er komt een compleet nieuwe wijk voor in de plaats, woningen, school, wijkcentrum. Het slopen zelf zal nog wel wat voeten in aarde hebben want het beton van de Bijlmerbajes is van een andere orde dan dat van een regulier kantoorpand.Over de auteur

A.L. (Lenneke) Neef