Infraplatform Randstad Noord doet dijkenproject Texel aan

Door J. (Joost) Swaan , 21 mei 2019

Infraplatform Randstad Noord doet dijkenproject Texel aan

Een boeiend project met duizelingwekkende materiaalcijfers en een indrukwekkende logistieke organisatie; Infraplatform Randstad Noord reisde 17 mei niet voor niets naar Texel.

De infrabouwers van Noord-Holland en Utrecht hebben een divers excursieprogramma dit jaar. Na het bezoek aan station Driebergen-Zeist werd vrijdag 17 mei jl. de versterking van de Waddenzeedijk op Texel bezocht. Rond de 30 mannen en vrouwen, de partners van de infrabouwers mochten ook mee, hadden de oversteek gemaakt. Na een gezamenlijke lunch ging het richting de keet van Combinatie Tessel. Abe Schuring van het samenwerkingsverband van Boskalis Nederland en KWS Infra gaf daar een boeiende presentatie over het project.

(de tekst loopt door onder de foto)

Niet heen en weer

In opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt er zo’n 15 km dijk verstevigd om aan de huidige eisen te voldoen. Indrukwekkende cijfers passeerden er de revue; 170.000 ton breuksteen, 800.000 m2 grasmat, 50.000 m3 zand, om er maar een paar te noemen. Maar misschien nog wel interessanter dan die grote hoeveelheden materiaal die in het project worden gebruikt, vonden de infrabouwers de logistieke operatie. Zo huurt de Combinatie Tessel vakantiehuisjes op Texel die op de nominatie stonden gesloopt te worden. Ze zijn nu tijdelijk onderdak voor bouwpersoneel zodat die niet dagelijks de oversteek van en naar het vasteland hoeven maken. Na het project gaan de vakantiehuisjes alsnog tegen de vlakte.

(de tekst loopt door onder de foto)

De invloed van eb en vloed

Ander aspect waar je bij het werken op een Waddeneiland mee te maken hebt is het getij. Sommige werkzaamheden kunnen alleen met laag water worden uitgevoerd en dat houdt zich niet aan de gebruikelijke werktijden. Combinatie Tessel heeft dan ook toestemming moeten vragen, en gekregen, om al in de vroege ochtend aan het werk te mogen en tot ’s avonds laat door te gaan.
Na de informatieve uitleg van Schuring was er uiteraard ook gelegenheid om op het project zelf met eigen ogen te zien wat die cijfers en aanpak nu in de praktijk betekenen.

De interessante excursie werd afgesloten met een kleine proeverij van uitsluitend Texels wijnen, een uitstekend diner en een overnachting op het eiland.Over de auteur

J. (Joost) Swaan

Verenigingsmanager afdeling Amsterdam