Projectexcursie ''HAGA-terrein'' en Virtual Reality in de werkvoorbereiding

Door Redactie, 23 mei 2019

Projectexcursie ''HAGA-terrein'' en Virtual Reality in de werkvoorbereiding

Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van slimme en technologische oplossingen in het bouwproces.  Elke technologische vernieuwing die dit proces kan versnellen of verbeteren wordt met beide handen aangegrepen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik maken van Virtual Reality om je bouwproces efficienter in te richten. 

Door een VR headset op te zetten stap je direct de bouwplaats op en geeft dit bijvoorbeeld een beter beeld van de constructie. Ook worden lesprogramma's, zoals het leren lassen, deels in VR gezet. Maar het is ook een mooie oplossing voor de werkvoorbereiding om op afstand maar in een realistische omgeving een efficientieslag te maken als het gaat om bouwlogistiek. De rol van de bouwer veranderd namelijk ook. Steeds meer wordt hij inkoper en coordinator. Het is nooit eerder zo druk geweest op een bouwplaats; het is een continu komen en gaan van mensen en materialen. 

Door als werkvoorbereider een VR headset op te zetten is het mogelijk om zowel het inkoper als het coordineren op afstand inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de routes van en naar de bouwplaats en de omgevingsfactoren. Dit bespaart tijd, maar komt dit de Co2 reductie ook ten goede. 

Heijmans laat ons zien hoe zij dit hebben ingeregeld op het HAGA-terrein, waar zij momenteel druk bouwen aan een nieuwe woonomgeving. Ze geven ons een kijkje in de keuken en vertellen meer over de slimme en technologische toepassingen op dit project. Tevens vertellen zij over de oplossingen voor bouwlogistiek in het centrum van Den Haag. 

Tijdens het tweede deel van de bijeenkomst zal Virtual Reality ons laten zien hoe we middels technologie nog beter en efficiƫnter het werk kunnen voorbereiden en de materialen leveren. Dit wordt verzorgd door DutchVR, zij zijn een begrip in Den Haag als het gaat om Virtual Reality en Augmented Reality. Gemeente Den Haag is bijvoorbeeld een grote opdrachtgever en momenteel zijn ze met een project bezig voor Monumentenzorg, waarbij ze het mogelijk maken om vanaf je stoel alle monumenten te bezichtigen.

Dat laatste vindt plaats op het inspirerende terrein op de Binkhorstlaan, waar Bink36 gevestigd is. Het oude PTT gebouw waar nu verschillende bedrijven gevestigd zijn en waar tevens op het dak het diner plaatsvindt.

Hieronder overzichtelijk het programma:

Datum: 6 juni
15.30: Verzamelen bij Haga Ziekenhuis (instructies voor parkeren volgen)
16.00 uur rondleiding op het project door Heijmans, waarbij zij hun een stuk vertellen m.b.t. bouwlogistiek.
17.00 rijden naar Binck36
17.15 uur een VR spel met als onderwerp het VR toepassen in de werkvoorbereiding.
18.30 borrel met diner (locatie Rooftop Binkhorst)

Aanmelden kan per mail naar s.sanoussi@bouwendnederland.nl  

Tot dan!