Zie op 15 juni zelf hoe de bouw twee kantoortorens verandert in een duurzame en leefbare plek

Door Redactie, 24 mei 2019

Zie op 15 juni zelf hoe de bouw twee kantoortorens verandert in een duurzame en leefbare plek

Van nieuwbouwprojecten tot rivierlandschappen, en van de aanleg van een nieuwe Stationsbuurt tot een snelweg: de bouw is overal. Zonder het te beseffen, maak je elke dag gebruik van allerlei zaken die de bouw mogelijk heeft gemaakt. Op zaterdag 15 juni kun je tijdens de jaarlijkse Dag van de Bouw een kijkje achter de schermen nemen bij meer dan honderd bouwplaatsen in heel Nederland die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. De komende weken laten we je hier alvast kennis maken met een aantal projecten dat op 15 juni te bezoeken is.

De stedelijke gebieden in Nederland, met name in de Randstad, zijn doorgaans niet heel ruim voorzien in plekken voor nieuwbouw. Dus wanneer er ergens een gebouw neergezet moet worden dat voldoet aan alle wensen van deze tijd, en bovendien iets moet toevoegen aan de bestaande omgeving, moet daar ruimte voor gemaakt worden. Maar waarom bestaande bouw slopen als je ook kunt herontwikkelen? Afgelopen jaren heeft de bouwsector grote sprongen gemaakt in de mogelijkheden hiervan. Zo besparen opdrachtgevers en bouwers niet alleen tijd, geld en materiaal, het is ook beter voor het milieu én de omgeving.

Zo renoveert hoofdaannemer J.P. van Eesteren momenteel twee bestaande kantoortorens met veertigduizend vierkante meter vloerruimte, midden op de Amsterdamse Zuidas. De torens stammen uit de jaren negentig en zijn de voormalige kantoren van de Duitse bank Commerz Real. Deze heeft zijn kantoor inmiddels elders en gaf daarom samen met vastgoedontwikkelaar Provast de opdracht om de torens uit te breiden en geschikt te maken voor een (deels) andere bestemming. J.P. van Eesteren maakt het complex, dat omgedoopt is tot 2Amsterdam, hiermee niet alleen duurzaam en toekomstbestendig. De hele buurt wordt groener en leefbaarder.

State-of-the-art

De torens krijgen een nieuw uiterlijk. Zo wordt de oostelijke toren, waarin kantoorruimte komt, op de eerste twaalf verdiepingen verbreed. De westelijke toren wordt een hotel en deze wordt met vier lagen verhoogd tot ongeveer zeventig meter. Beide torens worden bovendien gestript tot op het betonnen karkas en krijgen daarna een nieuwe, beter isolerende elementengevel van glas en aluminium.

Maar de belangrijkste aanpassingen zijn juist niét te zien, vertelt Paul van Kats, projectmanager van J.P. van Eesteren. “Beide torens krijgen geheel nieuwe, state-of-the-art installaties die voldoen aan de standaarden van 2020. We installeren extra liften, een nieuwe klimaatinstallatie, nieuwe elektra en sprinklers. Op het dak komen zonnepanelen. Daarnaast leggen we ook een ondergrondse parkeergarage met 376 plaatsen aan. Dit is constructief uitdagend, want normaliter zou je eerst een put graven. Nu gaan we tien meter de grond in rondom de torens. En als de aanleg klaar is, zie je er niks meer van: er komt er een tuin met veel groen bovenop.”

Zo is de renovatie van bestaande bouw niet alleen duurzamer omdat er niet gesloopt hoeft te worden, maar ook omdat een gebouw toekomstbestendig wordt gemaakt. Dankzij de herontwikkeling krijgt 2Amsterdam bij oplevering in 2020 dan ook het BREAAM Excellent duurzaamheidscertificaat. Maar ook de directe omgeving van 2Amsterdam profiteert, besluit Van Kats: “De tuin om het project maakt de buurt een stuk groener en is niet alleen toegankelijk voor de mensen die er werken of in het hotel verblijven. Ook de lobby van het hotel en de skybar, die op de negentiende verdieping wordt gerealiseerd, zijn open voor het publiek.”

Dag van de Bouw

Zelf een kijkje achter de schermen nemen bij 2Amsterdam kan op zaterdag 15 juni tijdens de veertiende Dag van de Bouw. Kijk hier voor meer informatie over dit project.