“Starten met BIM is de beste keuze die wij als bouwbedrijf ooit hebben gemaakt."

Door Redactie, 06 juni 2019

“Starten met BIM is de beste keuze die wij als bouwbedrijf ooit hebben gemaakt."

BIM krijgt steeds meer aanhang binnen de bouw. Maar de meningen blijven verdeeld. Voor de een
is BIM de heilige graal binnen de bouwwereld, de ander ziet vooral veel beren op de weg. BIMmen
zou alleen voor grote ondernemers zijn en lastig te implementeren. Bouwbedrijf Vrolijk B.V. bewijst
dat BIM ontzettend waardevol kan zijn, ook voor mkb’ers.

Projectleider Steffen Jansma vertelt: “Toen ik in 2009 bij Bouwbedrijf Vrolijk B.V. begon, bouwden we jaarlijks zo’n 18 aardappelschuren met een omzet van ongeveer 10 miljoen. Wij voerden niet alleen de projecten uit, maar deden ook de volledige vergunningsaanvraag bij de gemeente. BIMmen stond wel op onze wensenlijst, maar had geen hoge prioriteit. We stuurden SketchUp-modellen mee naar opdrachtgevers als visuele ondersteuning, dit leverde positieve reacties op.” 

BIM in stappen

Tijd voor de volgende stap, vond Steffen. Bouwbedrijf Vrolijk B.V. koos voor uitgebreide bouwkundige software, Revit, na advies van Collin van Kooten van CAD & Company. Projecten werden gemodelleerd en toegevoegd aan offertes, voornamelijk als onderbouwing van de kosten. Twee jaar later lieten ze ook de staalconstructie modelleren in IFC. Steffen legt uit: “Door de werkvoorbereiders ook te laten werken met Revit, konden we modellen en content hergebruiken van eerdere projecten en dus sneller modellen aanleveren met minder fouten.” De omzet was al gegroeid naar ongeveer 25 miljoen. Bouwbedrijf Vrolijk B.V. had met kleine BIM-aanpassingen grote stappen gezet in professionaliteit en hun positie op de logistieke markt versterkt. Toch was dit nog niet het grote kantelpunt om volledig te gaan BIMmen.

Het omslagpunt

Het echte omslagpunt kwam in 2015 tijdens de bouw van de bioscoop in Breda, Kinepolis. “We hadden bewust gekozen voor modelleren zonder BIM-protocol of -standaarden. Samen met onze partner Bart Installatietechniek hadden we afgesproken een goed visueel model op te leveren naast onze traditionele werkwijze. Ook onderaannemers waren betrokken bij dit project, zoals de sprinkler installateur, die meer budget nodig had om het project ook in 3D op te zetten. Na visuele clash-controles werd direct duidelijk welke raakvlakken de installaties hadden en door het nagenoeg clashvrije model hadden we tijdens de bouw weinig onvoorziene problemen. Bovendien merkten we al snel dat niet alleen wij, maar ook onze partners terugvielen op het 3D-model voor vragen in plaats van op de traditionele documenten”, aldus Steffen.

De kracht van I uit BIM

De zoektocht naar het BIM-gedachtegoed vond zijn vervolg in de aanbestedingsfase. In 2016 nam Bouwbedrijf Vrolijk B.V. één constructeur en twee constructiemodelleurs aan. Steffen: “Constructiemodellen inhouse modelleren betekende meer informatie beschikbaar en nog meer kosten besparen. Dit was het startpunt om niet alleen 3D-geometrie te bekijken, maar ook informatie uit andere modellen te gebruiken. Door een afstudeerstudent is onderzocht of het model gekoppeld kon worden met de calculatie. De kostprijsberekening wordt dan automatisch gegeneerd op basis van informatie uit het BIM-model." Het financiële systeem van Bouwbedrijf Vrolijk B.V. bleek hier niet voor ingericht, net als de digitale bouwelementen. Deze elementen zijn toen beter gecodeerd met NL/SfB-codering. Steffen verklaart: “Op dat moment was de stap naar automatische calculatie met BIM te groot en zochten wij een andere BIM-oplossing om te implementeren. Dat bleek clash-controle met Navisworks. Het resultaat tot nu toe? Bij een omzet van ongeveer 107 miljoen een besparing van 5% op de totale faalkosten.”

BIM to the next level

Voordat Bouwbedrijf Vrolijk B.V. compleet overstapte op de BIM-methode zijn de besparingen en investeringen, zowel software- én procesmatig als in opleidingen, uitvoerig onderzocht. Als voorbeeld, werkvoorbereiders gebruikten nog maar weinig Revit-functionaliteiten. Bouwbedrijf Vrolijk B.V. koos toen voor BLDNG360 met Collaborea en BIM360 Docs. Deze relatief eenvoudige cloud-oplossingen lieten werkvoorbereiders meekijken en beheren, zonder grote investeringen in Revit-licenties, zware werkstations of uitgebreide opleidingen. Nu zijn ze volop aan het BIMmen. “De nieuwe BIM-werkwijze is eerst getest en daarna door het volledige bedrijf succesvol geadopteerd."

Ook BIMmen?

Steffen sluit af: “Ons advies voor aannemers die willen BIMmen? Neem de tijd, BIM-gedachtegoed ontwikkelen duurt zeker 5 tot 10 jaar. En roep hulp van buitenaf in bij gebrek aan kennis. CAD & Company heeft ons altijd geadviseerd en ondersteund bij onze BIM-processen. Dit heeft onze BIM-transformatie effectiever laten verlopen. Niet alleen wij, maar ook onze klanten ervaren het BIM-proces als positief wat veel vertrouwen meebrengt.” Collin van CAD & Company legt uit: “Wij verkopen niet alleen ontwerpsoftwarelicenties, maar adviseren, trainen en ondersteunen ook met het overstappen naar BIM. De overstap maakt u geleidelijk, maar zonder dubbele processen zoals bij Kinepolis. Iedereen kan bij ons terecht voor zowel kleine als grote BIM-stappen."

Meer informatie?

Wilt u meer weten over het ledenvoordeel CAD & Company? Neem dan contact met ons op via voordeel@bouwendnederland.nl of 079 3 252 166.



Contactpersoon bij dit bericht

Elize Benard

Adviseur Dienstverlening Binnendienst

Interessante publicaties

    Special Ledenvoordelen voorjaar 2019

    23 mei 2019

    In deze special Ledenvoordelen gaan we dieper in op de ervaringen van verschillende lidbedrijven met een aantal diensten van onze voordeelpartners zoals ondersteuning bij wagenparkbeheer en de overstap naar BIM. We spraken ook met enkele werknemers die gebruik hebben gemaakt van de dienstverlening binnen Bouwend Nederland, namelijk over het organiseren van een incompanytraining of wat er precies gebeurd als je de hulp inroept van Social Support. Daarnaast komen er ook verschillende onderwerpen aan bod over de voordelen waarvan u als lid kunt profiteren. 

    Lees deze publicatie

    Download