Kosteloze opleiding om werknemer te scholen tot hybride instructeur

Door Vera van Rossem , 29 mei 2019

Kosteloze opleiding om werknemer te scholen tot hybride instructeur

Geef uw werknemer op voor het scholingstraject "Docenten- en Instructeurspool Technische Branches" Help mee de toekomstige vakman en vakvrouw goed op te leiden

Na twee succesvolle scholingstrajecten op de Hogeschool van Rotterdam start in september een volgende groep! Sluit uw medewerker aan?

De leerlingen die nu worden opgeleid zijn de toekomstige werknemers van de branche. Een goede opleiding is echter niet meer vanzelfsprekend. Veel (v)mbo-scholen verwachten binnen vijf jaar een groot tekort aan techniekdocenten. De gezamenlijke O&O-fondsen, Bouwend Nederland, OTIB, A+O Metalektro en OOM, de gemeente Rotterdam én de (v)mbo-instellingen in Zuid-Holland doen daarom een beroep op u. U kunt meehelpen de leerlingen van nu de bagage mee te geven voor de toekomst.
Hoe? Door uw medewerker(s) te laten scholen tot instructeur/assistent-docent.

Zo realiseren we een docenten- en instructeurspool die steeds verder wordt uitgebreid en zullen de tekorten worden opgevuld. Een bijkomend voordeel is dat deze nieuwe onderwijsgevenden hun actuele praktijkkennis en ervaringen kunnen delen met leerlingen en collega onderwijsgevenden.

Voordelen voor u als werkgever
Als u uw medewerkers de mogelijkheid biedt om hun kennis en ervaring in te zetten voor de nieuwe generatie technici, draagt u actief bij aan de opleiding van wellicht úw toekomstige medewerker én u draagt bij aan een betere aansluiting tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Meer voordelen:
• U stimuleert de persoonlijke ontwikkeling van de betrokken medewerker.
• U geeft een impuls aan het opleidingsklimaat binnen uw organisatie.
• U haalt nieuwe en andersoortige kennis in uw bedrijf.
• U realiseert een directe link met het netwerk van potentiële toekomstige vakmensen
  (de leerlingen) en het beroepsonderwijs.
• U krijgt binnen uw organisatie een gekwalificeerde praktijkopleider en examinator erbij.
• U kunt gebruik maken van een opleidingsvergoeding voor de deelnemer.

Doen uw medewerkers mee?
Het scholingstraject "Docenten- en Instructeurspool Technische Branches" leidt op voor het Pedagogisch Didactisch Diploma (PDD) en start in september 2019.
Geef uw medewerker op. U biedt dan een unieke mogelijkheid om bij te dragen aan de inhoud en kwaliteit van het onderwijs.

Wat vragen we?
Uw medewerkers beschikken over minimaal een technische opleiding op mbo-4 niveau (voorkeur hbo) en hebben een aantoonbaar hbo werk- en denkniveau. Ze zijn tevens gemotiveerd om in eerste instantie stage te lopen binnen het onderwijs en in een later stadium gastlessen en workshops te verzorgen.

De opbrengst van deelname aan de docenten- en instructeurspool is groot.
Uw medewerkers:
• kunnen (technische) kennis, vaardigheden en attitudes overdragen;
• organiseren scholingsactiviteiten;
• verzorgen trainingen en cursussen;
• coachen andere medewerkers;
• ontwikkelen lesmateriaal;
• begeleiden zelfstandig werken.

Praktische Informatie
Uw medewerker is twee dagdelen per week beschikbaar/vrijgesteld van werk gedurende een periode van circa 10 maanden (september 2019 t/m jun 2020).
De lessen voor het PDD worden verzorgd door de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam op 18 donderdagen (schoolvakanties uitgezonderd) tussen 16.00 en 20.00 uur. Hierdoor investeren werkgever en de deelnemer beiden in de fysieke opleiding.
In het tweede halfjaar van de opleiding (na de zomervakantie) gaat de deelnemer stage lopen bij een vmbo- school, een mbo-opleiding of een opleidingsbedrijf. Minimaal 80 uur.
Zowel de studie als stage vragen voorbereiding en soms rapportages/verslagen. De totale tijdsinvestering voor het scholingstraject bedraagt gemiddeld 500 uur.

Intakes vinden plaats in juni op donderdagen. Aanmelden via Rianvannoord@live.nl of via 06 21 839 939. Op 26 september vindt 's avonds de kick-off bijeenkomst plaats. Uiterlijk 10 oktober start het scholingstraject bij de Hogeschool Rotterdam. 

Aantrekkelijke condities
De gezamenlijke O&O-fondsen, Bouwend Nederland, OOM, OTIB, A+O Metalelektro en de gemeente Rotterdam bieden het scholingstraject kosteloos aan. Reiskosten en "verleturen" worden niet vergoed.

Meer informatie:
Vera van Rossem (Bouwend Nederland) of Rian van Noord (projectleider Zuid-Holland)
Telefoon: 06-21 839 939
Email: RianvanNoord@live.nl


ONDERWIJS EN OPLEIDING BEROEPSONDERWIJS EN HOGER ONDERWIJS OPLEIDERS IN DE BOUW EN INFRA

Over de auteur

V. (Vera) van Rossem

Beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt Randstad Zuid

Contactpersoon bij dit bericht

Vera van Rossem

Beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt Randstad Zuid