Kom op 15 juni in Gouda kijken hoe de bouw de woonwijk van de toekomst mogelijk maakt

Door Redactie, 04 juni 2019

Kom op 15 juni in Gouda kijken hoe de bouw de woonwijk van de toekomst mogelijk maakt

Van nieuwbouwprojecten tot rivierlandschappen, en van de aanleg van een nieuwe Stationsbuurt tot een snelweg: de bouw is overal. Zonder het te beseffen, maak je elke dag gebruik van allerlei zaken die de bouw mogelijk heeft gemaakt. Op zaterdag 15 juni kun je tijdens de jaarlijkse Dag van de Bouw een kijkje achter de schermen nemen bij meer dan honderd bouwplaatsen in heel Nederland die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. De komende weken laten we je hier alvast kennis maken met een aantal projecten dat op 15 juni te bezoeken is.

De veenpolders van het Groene Hart zijn de groene longen van de dichtbevolkte Randstad. De Zuidplaspolder ten zuidwesten van Gouda is het laagstgelegen deel van Nederland. Hier bouwen brengt nogal wat uitdagingen met zich mee, maar dat het wél kan, bewijst Westergouwe. Deze geheel nieuwe woonwijk is ontworpen met veel oog voor de omgeving en de toekomst: een leefbare, groene wijk die het Groene Hart eer aan doet. Op het vlak van duurzaamheid voldoet alle bebouwing uiteraard aan wat je mag verwachten van nieuwbouw anno nu. Maar daarnaast wordt Westergouwe een ‘klimaat-adaptieve wijk’, die een bijdrage zal gaan leveren aan de uitdagingen die de huidige klimaatverandering met zich meebrengt.

Klimaat-adaptieve wijk


Westergouwe wordt momenteel gerealiseerd door een samenwerkingsverband van de gemeente Gouda, VolkerWessels Vastgoed en Heijmans. De vierduizend woningen, appartementen, kavels voor zelfbouw en bijbehorende winkel- en sportfaciliteiten vormen straks het nieuwe thuis van zo’n 11.000 mensen, een behoorlijke uitbreiding van de stad met momenteel zo’n 73.000 inwoners. De enorme omvang van het project maakt het een meerjarenplan, waarbij sinds 2016 de eerste 350 woningen zijn opgeleverd, maar de bouw nog tot in de jaren dertig van deze eeuw zal doorlopen.

“Bijzonder is dat we een zogenaamde klimaat-adaptieve wijk realiseren”, zegt Marien Brand, woordvoerder van Westergouwe. “De wijk krijgt een aangenaam woonklimaat en via een stelsel van parken en groenstructuren aansluiting op de GroenBlauwe Zone, een groot natuurgebied voor recreatie en ontspanning. Maar al dat groen en water levert ook een bijdrage aan het tegengaan van de effecten van klimaatverandering. Zo zijn er bergingsfaciliteiten die de wateroverlast van zware regenbuien kunnen opvangen. De parken en het groen in de wijk zorgen voor hittereductie en stimuleren biodiversiteit. Door goed te kijken hoe we met waterbeheer en ecologie omgaan, ontstaat een heel andere dynamiek in de bouw van de wijk.”

Uiteraard is ook de bebouwing zelf in Westergouwe klaar voor de toekomst. Er is een gescheiden riool voor regen- en afvalwater en de straatverlichting bestaat uit ledlampen. De woningen die vanaf de tweede fase van het project worden opgeleverd zijn aardgasloos en voldoen aan diverse energieprestatienormen. Maar de duurzame kenmerken van de wijk zijn nog verder doorgevoerd. Zo zijn voor de bouw en de inrichting van de Albert Heijn in de wijk zo veel mogelijk gerecyclede en recyclebare materialen gebruikt. Daarmee beschikt Westergouwe over ‘de meest circulaire supermarkt van Nederland’.

Dag van de Bouw


Zelf een kijkje achter de schermen nemen bij Westergouwe kan op zaterdag 15 juni tijdens de veertiende Dag van de Bouw. Kijk hier voor meer informatie over dit project.