Column / Turbo op verduurzaming

Door Marnix Norder , 06 juni 2019

Column / Turbo op verduurzaming

Woningcorporaties lopen voorop bij de verduurzaming van woningen. De Startmotor vind ik daar een uitgelezen voorbeeld van. In het Klimaatakkoord hebben we afgesproken 100.000 huizen de komende drie jaar versneld van het gas af te halen en aan te sluiten op bestaande warmtenetten. En wat blijkt, na een inventarisatie hebben we maar liefst 200.000 huizen – het dubbele aantal dus – dichtbij een warmtenet klaarstaan. Ik noem het altijd laaghangend fruit. Hiermee kunnen we de individuele, kleinschalige projecten achter ons laten en gezamenlijk zorgen voor schaalvergroting.

Schaalvergroting: wat mij betreft het sleutelwoord als we Nederland in 2050 CO2-neutraal willen hebben. Als we de vraag bundelen, leidt dat tot veel lagere kosten en meer innovatie. En we maken daarmee de weg vrij voor de verdere verduurzaming van Nederland. Daarvan profiteren huiseigenaren dan weer, die misschien nu nog een beetje terugdeinzen voor een zonnepaneel, een warmtepomp of betere isolatie.

Van het gas af is één onderdeel van de Startmotor. Maar ook de bundeling van de vraag naar warmtepompen en isolatietechnieken hoort bij dit project. Als we als corporaties samen opdrachten geven voor dak- of muurisolatie, nieuwe kozijnen en ramen en op bestaande cv-installaties aan te sluiten warmtepompen, krijgen we de noodzakelijke bouwstromen op gang. Want het gaat wel om honderdduizenden woningen in een paar jaar tijd. En daarmee kunnen we bouwers en installateurs voor de komende jaren zekerheid geven. Zegt u nou zelf, u heeft toch liever de komende vijf jaar gegarandeerd werk dat u tegen een aantrekkelijke prijs kunt aanbieden. Natuurlijk, de bouwhausse van nu is verleidelijk om het maximale uit de markt te halen. Maar het aantal verstrekte bouwvergunningen daalt alweer en overcapaciteit ligt over een jaar of twee weer op de loer.

Wij jagen de samenwerking onder corporaties aan. Zo’n rol heeft Bouwend Nederland ook voor lidbedrijven, maar ook voor collega-installateurs en –leveranciers. Breng die grote opdrachtgevers en goede, slimme bouwers bij elkaar. Stap in, doe mee, denk na hoe de opdrachtgever het best te bedienen en innoveer. De Startmotor draait, wat mij betreft zetten we samen met u de turbo erop.


DUURZAAMHEID ENERGIEZUINIGE BESTAANDE BOUW WONINGMARKT

Over de auteur

Marnix Norder

Voorzitter van Aedes