Zie op 15 juni in Tilburg hoe de bouw ervoor zorgt dat je straks je fiets nog bij het station kwijt kunt

Door Redactie, 12 juni 2019

Zie op 15 juni in Tilburg hoe de bouw ervoor zorgt dat je straks je fiets nog bij het station kwijt kunt

Van nieuwbouwprojecten tot rivierlandschappen, en van de aanleg van een nieuwe Stationsbuurt tot een snelweg: de bouw is overal. Zonder het te beseffen, maak je elke dag gebruik van allerlei zaken die de bouw mogelijk heeft gemaakt. Op zaterdag 15 juni kun je tijdens de jaarlijkse Dag van de Bouw een kijkje achter de schermen nemen bij meer dan honderd bouwplaatsen in heel Nederland die normaal niet toegankelijk zijn voor het publiek. De komende weken laten we je hier alvast kennis maken met een aantal projecten dat op 15 juni te bezoeken is.

De treinstations van de grotere steden in Nederland krijgen elk jaar meer reizigers te verwerken. Meer en meer mensen zien de voordelen van reizen met de trein om de files op de snelwegen te vermijden. Goed voor de duurzaamheid, maar het betekent ook dat de faciliteiten van sommige treinstations snel achterhaald raken. Vandaar dat de laatste jaren veel stations in grote steden op de schop gaan om ze beter bereikbaar, duurzamer, groter en klaar voor de toekomst te maken. Veelal worden deze werkzaamheden aangegrepen om direct ook de gehele buurt om het station aan te pakken.

7500 fietsen

Ook de spoorzone in Tilburg gaat op de schop. Omdat de verwachting is dat het huidige aantal van dertigduizend reizigers per dag flink zal gaan groeien, is men in 2018 begonnen om het centraal station en de omliggende spoorzone in een langlopend project van tien jaar groener en klaar voor de toekomst te maken. Het is een uitdagend project, omdat tijdens de bouw het station en de overige faciliteiten goed bereikbaar moeten blijven. Dat vraagt om nauwkeurige afstemming en planning van de bouwers en andere betrokken partijen.

Omdat Tilburg een studentenstad bij uitstek is, komen veel reizigers met de fiets naar het station en de oude situatie kon de hoeveel gestalde fietsen niet meer aan. Daarom komen er twee geheel nieuwe, grotere fietsenstallingen aan de noord- en zuidzijde van het spoor. De eerste wordt momenteel in opdracht van ProRail gerealiseerd door Dura Vermeer Infra. Beide fietsenstallingen zijn ontworpen door architectenbureau Cepezed en voldoen aan alle eisen van deze tijd. Ze ogen modern, dankzij de gevels van staal en glas, maar Dura Vermeer Infra brengt ook state-of-the-art faciliteiten en installaties aan. Zo beschikken de stallingen over gebruiksvriendelijke rolbanden. Wanneer de stallingen klaar zijn, biedt Tilburg CS ruimte voor 7500 fietsen.

Nauwkeurige planning

De vele werkzaamheden rond het station vragen om nauwkeurige planning en afstemming tussen de betrokken partijen. “Omdat het belangrijk is dat het station goed bereikbaar blijft, hebben we gekozen voor een gefaseerde aanpak”, vertelt projectleider Jarno Stuij. “We zijn begonnen aan de noordzijde met het weggraven van grond bij het talud om ruimte te creĆ«ren voor de fundering. Hier bouwen we een stalling met ruimte voor 3000 fietsen. Wanneer we daar begin 2020 klaar zijn, wordt de oude fietsenstalling aan de zuidzijde tijdelijk gesloten. Op deze plek kunnen we dan de nieuwe fietsenstalling bouwen die in 2021 gereed is. Tijdens de sluiting van de stalling aan de zuidzijde kunnen fietsers gebruik maken van de nieuwe stalling aan de noordzijde.”

Veel ruimte voor hun werk hebben de bouwers ook niet: aan de noordkant zit de bouwplaats ingeklemd zitten tussen het spoor en de LocHal stadsbibliotheek. “Het is belangrijk dat deze bereikbaar blijft vanuit het station”, gaat Stuij door. “We zijn dus lang in gesprek geweest over een oplossing voor een veilige route. Er staat nu een verkeersregelaar bij de oversteek waar bouwverkeer af- en aanrijdt. Het is ook een heel dynamisch proces. We moeten de routing steeds omleggen afhankelijk van de stand van de bouwkranen: een looproute mag niet in het zogenaamde valbereik van een kraan liggen. Zo borgen we dat alle reizigers een plek voor hun fiets en een veilige looproute behouden.”

Dag van de Bouw

Zelf een kijkje achter de schermen nemen bij de aanleg van de nieuwe fietsenstallingen bij het station van Tilburg kan op zaterdag 15 juni tijdens de veertiende Dag van de Bouw. Kijk hier voor meer informatie over dit project.