BNR Bouwmeesters: Wordt bouwsector met DigidealGO net zo digitaal als techgiganten?

Door Redactie Bouwmeesters , 13 juni 2019

BNR Bouwmeesters: Wordt bouwsector met DigidealGO net zo digitaal als techgiganten?

 Met de in april ondertekende DigiDealGo wordt gewerkt aan een stelsel dat digitalisering voor de Gebouwde Omgeving moet stimuleren. In de uitzending van maandag 10 juni besprak Bouwmeesters deze deal en de huidige stand van innovatie in de bouw en ontdekt dat samenwerking sleutelwoord is voor succes.


Te gast waren:

Jolande Baudet, proces- en omgevingsmanagement bij Heijmans Infra en lid van de Bouw Informatie Raad;

en

Wouter Truffino, oprichter van belangenorganisatie voor vernieuwers in het vastgoed Holland ConTech & PropTech.

Erkenning

Zoals iedere week nemen de gasten hun eigen bouwnieuws mee. Jolande Baudet is tevreden met het gesloten pensioenakkoord: “Het is een belangrijke doorbraak dat zware beroepen erkend worden. Het is goed nieuws voor de mannen buiten die op jonge leeftijd al slijtageklachten hebben.” Wouter Truffino heeft een onderzoek van KPMG meegenomen waarin alle techbedrijven en innovaties die nuttig zijn voor de bouw staan samengevat. “Per pagina geeft het een handig overzicht van wat elk bedrijf doet,” aldus Truffino.

Samen innoveren

Om te voorkomen dat elk bouwbedrijf het wiel opnieuw uitvindt, gaan 30 bouwpartijen samenwerken in de zogenaamde ‘DigiDealGo’. “Uiteindelijk moeten we in de hele keten met elkaar leren samenwerken en samen innovaties weten te realiseren”, legt Baudet uit. Volgens Baudet gaat er veel mis door miscommunicatie: “In de bouw heb je met ontelbaar veel partijen te maken. Als iedereen het op zijn eigen manier doet, verstoort dat het bouwproces.” Baudet denkt dat digitalisering de faalkosten omlaag zal brengen. Bouwbedrijven zijn natuurlijk al langer aan het digitaliseren. “Maar de nodige samenwerking ontbreekt nog”, beweert Baudet.

‘Ga aan de slag’

De DigiDealGo is niet het eerste initiatief dat samenwerking op het gebied van innovatie gaat bespoedigen. Truffino richtte in het verleden ConTech & PropTech op met hetzelfde doel voor ogen. “Als sector zijn we te conservatief”, beweert Truffino. Hij is positief over de potentie van de bouw om zichzelf te vernieuwen en oplossingen te vinden: “We zijn allemaal technische mensen die het leuk vinden om met nieuwe technologie te werken.” De innovatiegoeroe is niet onverdeeld positief over de DigiDealGo: “Het kost zoveel tijd om zoiets formeel op te zetten, terwijl innoveren volgens mij niet moeilijk hoeft te zijn. Ga gewoon aan de slag!”

Digital twin

Een innovatie die nu in opkomst is, is de zogenaamde ‘digital twin’. Vanaf 2023 wil Heijmans van al haar projecten een digitale kopie bewaren. Volgens Baudet is dit een belangrijke stap: “Het zorgt ervoor dat je continu inzage hebt en dat je niet fysiek aanwezig hoeft te zijn om te weten dat onderhoud nodig is.” Baudet vindt de digital twin een logisch gevolg van de al eerder omarmde BIM-methode: “Uiteindelijk willen we helemaal af van papieren tekeningen in de bouw.” Bouwers kunnen in de toekomst aan de slag met een iPad, of een HoloLens.

Inhoudelijke kennis

Grote bedrijven als Google en Amazon doen inmiddels mee in elke denkbare sector. Vastgoed is daarop geen uitzondering. Truffino maakt zich daarom zorgen over de Nederlandse bouwsector: “Digitalisering is broodnodig voor onze bedrijven. Google en Amazon doen het namelijk al lang.” Baudet heeft er vertrouwen in dat de techgiganten de inhoudelijke kennis van bedrijven als Heijmans niet kunnen evenaren, maar Truffino is daar niet zo zeker van: “Amazon begon met het bezorgen van pakketjes, ontwikkelde toen een nieuwe deurbel en bouwt inmiddels 30.000 woningen per jaar in Amerika. Daarnaast maken ze twee miljard dollar winst per kwartaal. Wij kunnen dat als bouwsector niet evenaren.”

Cultuuromslag

Om toch concurrerend te blijven is er volgens beide gasten een cultuuromslag nodig in de sector. Baudet: “We moeten elkaar een helpende hand bieden, zeker vanuit grote bedrijven naar de kleine bedrijven. Dat is lastig, want je blijft wel concurrenten.” Maar ook voor grote bedrijven zijn investeringen in innovatie volgens Truffino niet vanzelfsprekend: “De marges in de bouw zijn te dun om vol in te zetten op een R&D-potje.” Truffino ziet positieve ontwikkelingen in de sector die dit probleem mogelijk oplossen. “Veel startups die bezig zijn met innovatie in de bouw hebben tientallen werknemers. Dat zijn in feite techbedrijven met een heel ander businessmodel dan traditionele bouwbedrijven.”


DUURZAME BOUWPROCESSEN INFORMATISERING VAN DE BOUWKETEN ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters