15 juni Dag van de bouw: meer dan alleen een rondleiding

Door Redactie Bouwmeesters , 13 juni 2019

15 juni Dag van de bouw: meer dan alleen een rondleiding

Tijdens de Dag van de Bouw gaan de bouwhekken van meer dan 140 bouwplaatsen voor één dag open voor het grote publiek. Ontdek op zaterdag 15 juni wat de bouwwereld biedt. Zo is te zien hoe de duurzaamste tunnel van Europa wordt aangelegd in Den Haag en hoe een gevangenis in Alkmaar wordt omgebouwd tot hotel.

“De bouw heeft veel facetten die onbekend zijn bij het Nederlandse publiek. Als een pand is opgeleverd, is niet te zien wat er in de muren zit. Een bezoek aan de bouwplaats laat juist zien wat er allemaal achter de afgewerkte wanden schuilt”, vertelt Diny van Hal, projectcoördinator van de Dag van de Bouw.

Speciale aandacht

De Dag van de Bouw is een initiatief van branchevereniging Bouwend Nederland samen met AFNL, Techniek Nederland en VNConstructeurs. Dit jaar wordt het evenement voor de 14e keer georganiseerd. Iedereen is welkom om te ervaren wat er op een bouwplaats gebeurt. Daarbij heeft de branchevereniging speciale aandacht voor jongeren. Het liefst jonge mensen die aan het begin van hun schoolcarrière staan of nog twijfelen over hun toekomst. Dat jongeren niet zo makkelijk te verleiden zijn om de bouwplaats te bezoeken, beaamt Van Hal: “We hebben speciale aandacht voor basisschoolscholieren. We proberen ook voor hen de dag zo leuk mogelijk te maken met allerlei activiteiten. Denk daarbij aan een springkussen, maar bezoekers kunnen op sommige bouwplaatsen zelf ook een muurtje metselen of timmeren.” Met deze extra activiteiten maakt Bouwend Nederland van de Dag van de Bouw meer dan een rondleiding. Insteek is om er voor het jonge publiek van tussen de twaalf en zestien jaar er een echte kennismaking van te maken met de praktijk. De branchevereniging betrekt jongeren ook op andere momenten bij de bouw. Zo wijst Van Hal op de bouworiëntatiedagen: “We zijn dus al veel langer bezig om jongeren en de bouw met elkaar te verbinden”.

Samenwerking onderwijs

De doelgroep van jongeren tussen de twaalf en de zestien jaar is lastig te bereiken en daarom stimuleert Bouwend Nederland actief de samenwerking tussen scholen en bouwondernemingen. Bouwbedrijven die zaterdag aan de Dag van de Bouw meedoen, krijgen het verzoek om de bouwlocatie ook open te stellen voor schoolbezoek. Volgens Van Hal pikken de lidbedrijven dit verzoek goed op door scholen ook buiten de Dag van de Bouw een rondleiding te geven op de bouwplaats: “Daarom is het mooi dat er bouwbedrijven zijn die doordeweeks een schoolklas ontvangen voor een excursie.” Zo bezocht woensdagochtend een groep van twaalf leerlingen van Rotterdams Vakcollege De Hef een bouwplaats van bouwonderneming Ter Steege in Rotterdam. Het betrof hier een internationale schakelklas met jongeren die uit het buitenland recent in Nederland zijn gekomen. “Dat vraagt extra tijd en aandacht van het bedrijf, maar is ontzettend waardevol werk. Deze leerlingen kregen een goede indruk van de bouw en het werken op een bouwplaats”, aldus Van Hal.

Serieus genomen

Aan de Dag van de Bouw doen 1254 bouwbedrijven mee en er zijn meer dan 140 bouwplaatsen te bezoeken. Aftrap van de dag wordt in Den Haag gedaan op de bouwplaats van de Rotterdamse baan door Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland en Michèle Blom, Directeur-Generaal Rijkswaterstaat. In verschillende regio’s is ook een officiële kick-off. Naast de bouwbedrijven werken de Aannemersfederatie Nederland, Techniek Nederland en VNconstructeurs mee om van deze dag een succes te maken. Het publiek in Den Haag kan bij het Cultuurcomplex behalve de bouwer ook de architect ontmoeten. Die samenwerking toont volgens Van Hal aan dat de Dag van de Bouw serieus wordt genomen door alle betrokken partijen.

Project van uw keuze

Los van het educatieve element, is de Dag van de Bouw vergelijkbaar met Nationale Monumentendag een mooi uitstapje voor jong en oud. Van Hal wijst er op dat er ook voor bouwprofessionals genoeg indrukwekkends is te zien. Ga naar de website en zie welk project in jouw regio de bouwhekken opent.


ONDERWIJS EN OPLEIDING INSTROOMCAMPAGNE

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters