Haagse sectordeal helpt inwoners van bijstand naar baan in bouw

Door Vera van Rossem , 12 juni 2019

Haagse sectordeal helpt inwoners van bijstand naar baan in bouw

Samen met 20 andere brancheorganisaties en 52 bedrijven ondertekende Joost van Steekelenburg, regiobestuurder Randstad Zuid namens Bouwend Nederland vandaag de sectordeal Bouw & Techniek/Energietransitie van de gemeente Den Haag. Met deze sectordeal wil de gemeente inwoners in de bijstand met een opleidingstraject helpen aan een baan in de bouw, techniek of energietransitie.

52 bedrijven uit de Bouw & Techniek/Energiesector hebben werkakkoorden gesloten met de gemeente Den Haag. In deze werkakkoorden hebben de bedrijven aangegeven hoeveel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zij daadwerkelijk een baan gaan aanbieden. Bijstandsgerechtigden en kwetsbare jongeren.

Met deze werkakkoorden realiseert de gemeente in korte tijd ten minste 388 banen voor deze doelgroep.

“Ik ben trots op dit resultaat. Het is een nieuwe mijlpaal in ons Werkoffensief +500”, aldus wethouder Rachid Guernaoui van Werkgelegenheid, die vandaag zijn handtekening zette onder een grote sectordeal met 21 brancheorganisaties, de 52 werkakkoorden en onder 6 samenwerkingsovereenkomsten voor de nieuwe Energieacademie.

Technische vakschool

Een van de resultaten voortvloeiend uit de sectordeal is de Energieacademie, een technische vakschool speciaal voor bijstandsgerechtigden en kwetsbare jongeren. De eerste mensen die nu nog werkloos zijn, beginnen in oktober met hun opleiding aan de dan te openen Energieacademie in Den Haag. In een praktijkgericht leerwerktraject van 3 maanden worden in 2 jaar tijd 560 werkzoekenden klaargestoomd voor een baan en/of vervolgopleiding in de bouw, techniek of energietransitie.

Alleen al in Den Haag komen er naar verwachting 3000 tot 5000 banen per jaar bij op het gebied van energietransitie en circulaire economie. Daarnaast zijn er nog de vacatures die bestaande technische bedrijven (zoals in de bouw en de installatiebranche) nu al open hebben staan. Bij de nieuwe beroepen gaat het om onder meer warmtepomp-monteurs, zonnepanelen-monteurs, toegepaste ICT technici (slimme meters instellen) en fijnslopers (het circulair slopen van oude gebouwen op zo’n manier dat materialen kunnen worden hergebruikt).

De Energieacademie gaat bijstandsgerechtigden met name voor dit soort banen opleiden. Plan is om deze nieuwe vakschool te vestigen in de Bedrijven Investeringszone Zichtenburg, Kerketuinen, Dekkershoek (ZKD) in Loosduinen. Vandaag hebben de eerste 6 bedrijven al getekend en hun medewerking gegarandeerd door kennis, geld en/of materialen voor de opleidingen op de Energieacademie beschikbaar te stellen.

Bij de getekende en heel concrete werkakkoorden is dan ook iedereen gebaat: de mensen zelf, die hiermee een eigen inkomen genereren en hun sociale netwerk uitbreiden; de werkgevers, die in deze sector van bouw, techniek en energietransitie met een groeiend aantal vacatures worden geconfronteerd; en uiteraard ook de stad zelf, want minder uitkeringen betekent minder beslag op de gemeentelijke financiën”.


ONDERWIJS EN OPLEIDING INSTROOM

Over de auteur

V. (Vera) van Rossem

Beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt Randstad Zuid