Afdeling Amsterdam laat zich bijpraten over vergunningvrij bouwen

Door J. (Joost) Swaan , 13 juni 2019

Afdeling Amsterdam laat zich bijpraten over vergunningvrij bouwen

Waar heb je nu wel een vergunning voor nodig en wat mag je zonder vergunning (ver)bouwen? Dat was de vraag die dinsdag 12 juni centraal stond bij de themabijeenkomst van afdeling Amsterdam.

Het was best wel taaie kost die de afdeling Amsterdam dinsdag 12 juni kreeg voorgeschoteld tijdens de themabijeenkomst over vergunningvrij bouwen. Maar Huub Oostweegel, directeur van AmstelBouwadvies, wist het op een heldere en overzichtelijke manier over te brengen. Dat was belangrijk en heel welkom, want veel Amsterdamse bouwers, vooral in het midden- en kleinbedrijf, lopen in de praktijk tegen de vraag aan of de verbouwing waarvoor ze zijn ingeschakeld, nu wel of niet vergunningplichtig is.

(tekst loopt door onder de foto)


Bor Bijlaga II en 25 m2 gevelbepleistering

Oostweegel besprak onder meer Bor (Besluit OmgevingsRecht) Bijlage II. Daarin staan alle regels omtrent vergunningvrij bouwen, Want, zo werd wel duidelijk, vergunningvrij betekent nog niet dat er helemaal geen regels zijn waar je je aan hebt te houden.
Aaanbouwen, dakkapellen en gevelopeningen kwamen voorbij. De bouwadviseur ging ook in op bijbehorende bouwwerken en het stappenplan dat je moet doorlopen om te bepalen of er wel of geen vergunning nodig is.
Interessant ook, en zeker voor een stad als Amsterdam, was de uitleg over Rijks- en Gemeentelijke monumenten en beschermde dorps- en stadsgezichten. Daar kent de hoofdstad er nogal wat van, en er wordt ook behoorlijk veel aan verbouwd en opgeknapt. En zeker bij deze panden gelden daar aardig wat regels voor. Bijvoorbeeld dat voor het geheel of grotendeels vervangen van gevelpleisterwerk een vergunning nodig is, maar dat het repareren van pleisterwerk vergunningsvrij is tot 30% van het gevelvlak, met een maximum van 25 m².

Checken bij de opdrachtgever

Adviezen waren er ook voor de circa vijfentwintig deelnemers aan de themabijeenkomst. Bijvoorbeeld dat het heel verstandig is om vooraf goed met de opdrachtgever te bespreken wat de wensen precies zijn, of daar een vergunning voor nodig is en wie die dan gaat aanvragen.
Al met al een zeer nuttige bijeenkomst die een hele lading aan belangrijke informatie opleverde.Over de auteur

J. (Joost) Swaan

Verenigingsmanager afdeling Amsterdam