Dag van de Bouw: 77.000 bezoekers zien sector volop bouwen aan duurzamer, bereikbaarder en mooier Nederland

Door Richard Massar , 15 juni 2019

Dag van de Bouw: 77.000 bezoekers zien sector volop bouwen aan duurzamer, bereikbaarder en mooier Nederland

Gelukkig wordt er weer volop gebouwd en verbouwd. Het publiek kon dit vandaag op 140 bouwlocaties met eigen ogen zien. Projecten varieerden van de aanleg van tunnels, vernieuwen van sluizen, verduurzamen van schoolgebouwen tot aanleg van woontorens, en dat van de Eemshaven tot Maastricht. De 14e editie van de Dag van de Bouw trok dankzij de inspanningen van leden van Bouwend Nederland, Techniek Nederland, VNconstructeurs en Aannemersfederatie Nederland 77.000 bezoekers. In een aantal grote steden werd wederom samengewerkt met de Dag van de Architectuur.

De wilskracht is groot om de groei vast te houden en om nieuwe mensen, zoals jongeren en zij-instromers aan de sector te binden. “Stuk voor stuk uitzonderlijke projecten. Ook na zoveel jaren vind ik het nog steeds bijzonder dat zo veel bedrijven hun bouwplaatsen openen en het publiek de kans geven de geheimen van de bouw, infrastructuur en alle bijbehorende techniek te ontdekken. Dat lijkt gewoon maar zo’n open dag vraagt veel voorbereidingstijd en inzet op een vrije dag. Zonder dat het project vertraging mag oplopen!” aldus Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland. “Publiek is voor onze sector belangrijk. Bezoekers zijn niet alleen de toekomstige gebruikers van alle gebouwen en infrastructuur die we maken. Maar ze zijn mogelijk ook nieuwe collega’s. Juist op deze dag grijpen wij de kans om te laten zien waarom werken in de bouw zo leuk is. Hopelijk hebben we vandaag velen geïnspireerd om voor een opleiding in de bouw te kiezen of om via een zij-instroomtraject de loopbaan in de bouw, infra of techniek te vervolgen.”

Techniek onmisbaar

Algemeen directeur Erik van Engelen van Techniek Nederland: ‘Op deze dag laten we Nederland zien tot welke technische hoogstandjes wij als sector in staat zijn. Innovatieve en duurzame techniek speelt een steeds belangrijkere rol. In woningen en gebouwen, maar óók in infrastructurele projecten is techniek onmisbaar. Een keuze voor de techniek betekent een keuze voor de banen van de toekomst!’

Landelijke opening van de dag

Maxime Verhagen opende de Dag van de Bouw samen met Michèle Blom, Directeur-Generaal Rijkswaterstaat bij de Rotterdamsebaan in Den Haag. De gemeente werkt hier aan het verbeteren van de bereikbaarheid. Met de komst van de Rotterdamsebaan wordt onder meer de Utrechtsebaan ontlast.

“De Rotterdamsebaan is ook voor de bouw een bijzonder innovatief project. Vier kilometer lang en voor een deel bestaande uit een boortunnel, die de Victory Boogie Woogie tunnel heet,” aldus Verhagen. “Deze tunnel is geboord met een speciale tunnelboormachine, een rijdende fabriek van ongeveer 80 meter lang. De machine kan per dag gemiddeld 15 meter tunnel maken. En elke tunnelring bestaat uit 8 betonnen segmenten die per stuk wel 9000 kilo wegen.”

80.000 mensen nodig

Veel bedrijven grepen deze dag aan om nieuwe talenten te werven. De bouw-, infra- en technieksectoren heeft de komende jaren 80.000 mensen nodig, om ook in de toekomst alle wegen te kunnen onderhouden, woningen te kunnen bouwen en de energietransitie op tijd te realiseren. Wie nu kiest voor een opleiding in de bouw, infra of techniek, is straks verzekerd van werk. Van metselaar, uitvoerder, constructeur, installateur tot BIM modelleur.

Nog vier andere openingen

In vier andere regio’s is ook een bijzonder bouwproject uitverkoren om de Dag officieel te openen. In Hoogeveen bij nieuwbouw van het Alpha-College, in Doetinchem bij de nieuwbouw van VMBO Zone.college. In Maastricht was dat bij de Tapijnkazerne en in Zaandam vond de openingshandeling plaats bij de Dag van de Bouw Experience. Deze projecten zijn slechts enkele voorbeelden van alle uitzonderlijke, indrukwekkende en bijzonder bouwprojecten die nu gerealiseerd worden. De sector maakt zorg, wonen, werken, reizen, recreëren, vervoer en cultuur in heel Nederland mogelijk.

Top vijf locaties in bezoekersaantallen

  1. Rotterdamsebaan, Den Haag - 8500 bezoekers
  2. Schutterwei, Alkmaar - 4500 bezoekers
  3. nhow, Amsterdam RAI - 4000 bezoekers
  4. Aquarena zwembad, Emmen - 2250 bezoekers
  5. Sluis, Eefde - 2150 bezoekers

Meer informatie organiserende partijen Dag van de Bouw
Bouwend Nederland – Richard Massar, 06-11407345
Techniek Nederland – Dick Reijman, 06-22411660
VNconstructeurs – Bob Gieskens, 06-22458830
Aannemersfederatie Nederland – Jaco Uitenbogaard, 0625322983


BEVORDEREN KETENSAMENWERKING MARKT WONINGMARKT UTILITEITMARKT INFRAMARKT

Over de auteur

R. (Richard) Massar

Senior Communicatieadviseur / Woordvoerder