Een prachtige toer langs de 'Dag van de Bouw' in regio Randstad Noord

Door Jan Overtoom , 17 juni 2019

Een prachtige toer langs de 'Dag van de Bouw' in regio Randstad Noord

Arjan Putter, regiovoorzitter van Regio Randstad Noord, maakte zaterdag 15 juni op de Dag van de Bouw een ronde langs vier fraaie projecten en evenementen.

De regen kwam met bakken uit de hemel toen ik om 8:50 wegreed van huis richting Zaandam, om een bezoek te brengen aan de Bouw Experience. “Niet zo mooi voor de organisatie, en ook niet voor al die 143 bouwprojecten die op deze Dag van de Bouw worden opengesteld voor het publiek”, dacht ik. Maar de dag viel alles behalve in het water.

Bouw Experience in Zaandam
Samen met Ron van der Stege van bouwbedrijf van der Gragt en Techniek Nederland directeur Erik van Engelen namens de organisatie en Bouwen en Wonen wethouder Songül Mutluer openden we om 10 uur de Dag van de Bouw. Het plein De Burcht was omgetoverd in één grote bouw- en installatie-experience. Meer dan dertig bedrijven en tientallen vrijwilligers die de bouw een warm hart toe dragen waren present om bezoekers kennis te laten maken met de branche.
Na een uitvoerige rondleiding door Ron van der Stege over het terrein troffen we rond het middaguur Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen. Gezamenlijk bedienden we de slooprobot. Prachtig om te zien hoe vernieuwend de bouw kan zijn!
Om 13 uur, na een bedankje aan de organisatie, aan Maxime Verhagen en aan wethouder Songül Mutluer, stapte ik in mijn auto om richting Amsterdam te rijden.

Logistiek hoogstandje in Amsterdam
Een half uurtje later arriveerde ik bij het EMA-gebouw, het nieuwe kantoor voor het Europees Geneesmiddelen Agentschap. Een unieke kans om te zien waar de Nederlandse bouw toe in staat is. In een bijna onmogelijk tempo van zes dagen in de week van 7 tot 23 uur wordt er door Dura Vermeer / Heijmans en hun onderaannemers keihard gewerkt om het kantoorgebouw in november te kunnen opleveren. Terwijl de bovenste verdiepingen nog niet gereed zijn, is er vanaf de begane grond al begonnen met de afbouw. Een complex proces, en zeker met de regen van de afgelopen dagen. Maar de verhuizing staat in december gepland en dat moet gehaald worden. De bouwers zijn zelfverzekerd.

Enorm veel belangstelling
Van het EMA-gebouw reed ik onder de A10 door richting het NHOW-RAI hotel. Ik was niet de enige die razend nieuwsgierig was naar dit spraakmakende hotel; het was er een komen en gaan van mensen en, heel opvallend, ook heel veel kinderen. Na een kort gesprek met directeur van Pleijsier bouw en voorzien van een goed gevulde goodie bag met daarin een platte grond, volgde ik de blauwe voetafdrukken van de uitgezette route door het project. Helaas lukte het niet om helemaal tot de bovenste verdieping te gaan; het was enorm druk bij de liften en ik wilde ook nog heel graag richting Alkmaar. Maar ik heb voldoende gezien om ook hier diep onder de indruk te raken van wat de Nederlandse bouwers in hun mars hebben.

Gevangenis/hotel in Alkmaar
Kort voor drie uur kwam ik in Alkmaar aan bij de oude gevangenis de Schutterswei. Directeur Niek Bolten van Bouwbedrijf Bolten gaf me een persoonlijke rondleiding en vertelde me dat er meer dan 4000 bezoekers zijn geweest om een kijkje te nemen bij dit bouwproject. Er wordt momenteel hard gewerkt om de gevangenis om te bouwen tot een hotel waarbij twee cellen worden samengevoegd tot één hotelkamer en waar alle karakteristieke gevangenis-elementen behouden moeten worden. Een uniek en uitdagend project dat in het voorjaar van 2020 gereed moet zijn.

Trots!
Om 15.30 uur reed ik met een voldaan gevoel naar huis, zonder regen en mét een zonnetje. Wát een mooie bouwdag! ik ben trots op al die bouwbedrijven met hun vrijwilligers die op de Dag van de Bouw hun bouwplaatsen hebben opgesteld om te laten zien wat voor mooie bouwwerken er worden gerealiseerd. Heel veel dank aan iedereen die betrokken was bij deze bijzondere dag. De bouw maakt het !

Regio voorzitter BNL RRN Arjan PutterOver de auteur

Jan Overtoom

Regiomanager Randstad Noord van Bouwend Nederland