Dag van de Bouw Experience in Zaandam laat bezoekers warmlopen voor de branche

Door V. (Vincent) Zijlstra , 17 juni 2019

Dag van de Bouw Experience in Zaandam laat bezoekers warmlopen voor de branche

Ruim 1300 bezoekers kwamen er zaterdag 15 juni af op de Dag van de Bouw Experience in Zaandam. Onder hen ook Bouwend Nederland voorzitter Maxime Verhagen én YouTuber Enzo Knol die er een gave vlog over maakte.

Ambacht en technologie

Een andere aanpak van de Dag van de Bouw in Zaandam dit jaar. Waar normaal gesproken allerlei bouwprojecten de deuren openzetten om de mensen kennis te laten met de branche, werden de krachten nu op één plek gebundeld. Zo’n dertig bedrijven lieten de bezoekers op parkeerterrein De Burcht het enorm brede spectrum van de bouw-, infra- en installatiewereld zien, maar vooral ervaren. Naast dat er kon worden gemetseld, getimmerd, geboord, geschilderd en gestukadoord, was er ook veel aandacht voor allerlei innovatieve technieken en technologieën die in de bouwsector worden ingezet. In de innovatietent werden onder meer BIM-techniek en 3D scanning en -printing gedemonstreerd en konden de mensen zien hoe bouwbedrijf Ooijevaar Virtual Reality inzet in het dagelijkse werk. Ook kon een exoskelet worden aangetrokken waarmee je met veel meer gemak boven je macht kunt werken. Daarnaast stonden er buiten onder meer VR graafmachines, betonboren, en een enorme techniekbus klaar om de bezoekers aan het werk te zetten.

(tekst loopt door onder de foto)

Bouw Vrouw

Uiteraard was er veel aandacht voor de promotie van onderwijs en opleidingen. Zo deelde Bouwmensen meer dan 100 shirtjes uit met ‘Ik Bouw Man’ erop. Geen Ik Bouw Vrouw-shirtjes dus, maar dat wil absoluut niet zeggen dat de bouw alleen voor mannen is. Op de Bouwend Nederland stand was daarom VHTO aanwezig. Een van de rolmodellen van het expertisebureau voor meer vrouwen en meisjes in beta-techniek, de 22-jarige studente weg- en waterbouw Marisa, kon heel goed duidelijk maken aan jongeren én hun ouders hoe gaaf de branche ook voor vrouwen is.

Check KnolPower

Het evenement werd om 10 uur geopend door Zaandams wethouder Bouwen en Wonen Songül Mutluer, Techniek Nederland directeur Erik van Engelen en de voorzitter van Bouwend Nederland Regio Randstad Noord Arjan Putter. Hun timing bleek perfect want wat in de vroege uren nog een verregende dag leek te gaan worden, pakte uit als een zonnige happening. Fijn voor alle deelnemers en bezoekers, waar ook Bouwend Nederland voorzitter Maxime Verhagen er één van was.
De hele middag was ook YouTuber Enzo Knol aanwezig om alle activiteiten te filmen en mensen te interviewen. Zijn Dag van de Bouw Experience-vlog is vanaf 17 juni 16.00 uur te zien op zijn eigen KnolPower YouTube-kanaal.

Je gaat het maken

Volg de activiteiten van de instroomcampagne Je gaat het maken van Bouwend Nederland op jegaathetmaken.nl, Instagram en Facebook.


INSTROOMCAMPAGNE INSTROOM

Over de auteur

V. (Vincent) Zijlstra

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt