Het Nieuwe Eemland is Bouwbaas 2019

Door A.L. (Lenneke) Neef , 20 juni 2019

Het Nieuwe Eemland is Bouwbaas 2019

Tijdens de zinderende finale van de vijfde editie van Bouwbazen op 19 juni sleepten de scholieren van Het Nieuwe Eemland de Gouden Hamer, eeuwige roem en een cheque van € 3000,- in de wacht met hun plan voor een groen schoolplein.

Voor de vijfde keer alweer organiseerde de afdeling Amersfoort en opmstreken Bouwbazen. De ontwerpwedstrijd voor middelbare scholen laat jongeren op een ontzettend leuke manier kennis maken met de bouw in al haar facetten. Zestien scholen dongen er dit jaar mee naar de prijs. Stuk voor stuk hadden ze een briljant bouwidee bedacht om hun school op te leuken of een probleem te tackelen. En niet alleen maar een aardig schetsje, maar een volledig plan; dus compleet met ontwerp, financiering, overleg, uitvoering en alles wat er verder bij een echt bouwproject komt kijken. ‘Om jongeren te laten zien dat bouw meer is dan timmeren’, was vijf jaar geleden het idee toen Bouwbazen werd geboren.

Groentetuinschoolplein

Woensdagavond 19 juni was het sluitstuk van de wedstrijd, in poppodium Fluor in Amersfoort. Geïntroduceerd door dagvoorzitter Teun Aarden presenteerden leerlingen van de Revius uit Wijk bij Duurstede, Pantarijn uit Rhenen en Het Nieuwe Eemland uit Amersfoort hun genomineerde plannen. Zenuwslopende pitches van vijf minuten voor een serieuze vakjury. Die bestond uit Yolanda van Rijswijk, Bovenbaas bij Dura Vermeer, Jan Kleijbergen van het Van Lodenstein College en voorzitter Technet Eemland en Jan Nieuwenhuizen van ROC Midden Nederland. Het drietal wees Het Nieuwe Eemland aan als winnaar. De Amersfoortse scholieren hadden een plan bedacht om van hun supersaaie schoolplein een fijne luier- en doeplek te maken. Groentetuintjes om in te werken en zitbankjes om relaxt van het resultaat (of de werkende medescholieren) te kunnen genieten. Een topidee en heel goed uit- en doorgedacht, tot en met de financiering van de inzet van een tuinman voor de aanleg.

(lees verder onder de foto)

Spijker op de kopprijs en Gouden Bouwhelm

Het Nieuwe Eemland was een terechte winnaar maar niet de enige school met een briljant idee. Want wat te denken van het Vrije fietsenplan van Pantarijn? Schoolfietsen aanschaffen om wél op tijd bij de dependance te kunnen aankomen, én een fietsenhok om ze veilig en droog te kunnen stallen. Of de recycle basket van het Revius? Slam dunken met petflessen, wat een geweldige manier om lekker in beweging te blijven én het schoolplein schoon te houden! De school uit Wijk bij Duurstede kreeg er de aanmoedigingsprijs Spijker op de kop voor.
En zo waren er nog meer knappe en goed uitgewerkte ideeën. Maar er kan er maar één de winnaar van de lustrumeditie van Bouwbazen zijn. Voorafgaand aan de ontknoping werd Rob van Bekkum als geestelijk vader van het goed bedachte instroom-evenement in het zonnetje gezet. De voormalig voorzitter van de afdeling Amersfoort kreeg de Gouden Bouwhelm uitgereikt.


INSTROOMCAMPAGNE INSTROOM

Over de auteur

A.L. (Lenneke) Neef