Veel te doen op de Techniek Doe Dag

Door V. (Vincent) Zijlstra , 24 juni 2019

Veel te doen op de Techniek Doe Dag

De naam zegt het al; op de Techniek Doe Dag, zaterdag 22 juni georganiseerd bij UW reïntegratie, draaide het vooral om zelf doen. Dat is immers de beste manier om kennis te maken met techniek en bouwen.

Mensen van alle leeftijden enthousiast maken voor een baan in techniek en bouw. Dat is wat Werkgeversservicepunten en Leerwerkloketten in de regio’s Utrecht, Amersfoort en Gooi & Vechtstreek, en het Servicepunt wilden bereiken met de Techniek Doe Dag. Er was flink wat interesse voor het evenement. Van jongeren die voor zichzelf wel toekomst zien in de techniek, maar vooral van zij-instromers. Dat was een heel breed pallet; van langdurig werkzoekenden tot vluchtelingen en mensen die gewon een carrièreswitch willen maken.

Een bril in een bril

Uiteraard was Bouwend Nederland aanwezig op het evenement; er valt immers nog veel te doen op het gebied van imago. Arjan Walinga, één van de standbemanning: “We hebben veel mensen gesproken en vaak gevraagd wat het eerste is waar ze aan denken bij het woord ‘bouw’. Dan krijg je toch vaak hetzelfde terug: metselen, graven, timmeren. We konden ze hier goed laten zien dat er nog zo veel meer is.” De Bouwend Nederland-stand was een grote kartonnen VR-bril. Bezoekers kregen een kleine, echte VR-bril op en konden al rondlopend een filmpje zien dat uitlegde wat de bouw precies is en inhoudt. Dat er ook administratief personeel nodig is, dat technologie een steeds belangrijker rol gaat spelen, bijvoorbeeld bij het 3D-modelleren.

Een hittegolf maakt nog geen tropen

Die kennismaking was voor veel bezoekers wel een openbaring. Geïnteresseerd geraakt konden ze bij overbuurman Bouwmensen terecht voor informatie over opleidingen.
Maar niet iedereen hoefde ervan overtuigd te worden dat de bouw een bijzonder boeiende branche is om in te werken, merkte Walinga. “Ik sprak een man die in Wageningen had gestuurd; iets met tropen en landschap. Daar had ie in ons land weinig aan maar met zijn kennis wilde hij graag de overstap maken naar de Infra, dingen doen met GIS-techniek, netwerken en leidingstelsels ontwerpen.”
Praten over de bouw en laten zien dus. Maar zeker ook de handen uit de mouwen steken. Bouwend Nederland-lid doen Ben van Hees was er bijvoorbeeld met een klein graafmachientje waar bezoekers konden proberen een stapel stenen te verplaatsen.
“Een geslaagde dag”, blikt Walinga terug. “We hebben tientallen mensen gesproken en laten zien wat de bouw ze te bieden heeft. Flink wat bezoekers hebben toch een ander beeld gekregen van onze branche.”


BLIJVEN INVESTEREN IN ONTWIKKELEN (BIO) INSTROOMCAMPAGNE INSTROOM

Over de auteur

V. (Vincent) Zijlstra

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt