Deadline Informatieplicht Energiebesparing nadert

Door Edgar van Niekerk , 24 juni 2019

Deadline Informatieplicht Energiebesparing nadert

Nog een ruime week te gaan: op 1 juli 2019 geldt de Informatieplicht Energiebesparing voor bedrijven die jaarlijks minimaal 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas verbruiken. Geldt dit ook voor jouw bedrijf? Dan heb je nog maar kort de tijd om in het eLoket van RVO te rapporteren welke energiebesparende maatregelen jij hebt genomen.

Maatregelen nemen alleen is niet genoeg

Veel ondernemers hebben al één of meerdere energiebesparende maatregelen genomen. Denk aan het toepassen van ledverlichting of isolatie. Goed bezig! Maar let op: als je aan de Informatieplicht moet voldoen is dit alleen niet genoeg. (Check hier of jij aan de Informatieplicht moet voldoen.) Je moet de maatregelen ook officieel rapporteren, zelfs als je die nog niet genomen hebt. Deze rapportage kun je indienen in het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Zo doe je dat.

Wat doen andere ondernemers?


Wil je weten welke energiebesparende maatregelen andere bedrijven nemen, waarom ze dit doen en hoeveel zij hiermee besparen? Ontdek hoe zij omgaan met de Informatieplicht in de ondernemersverhalen. Je vindt ze in het nieuwsoverzicht.

Veilig inloggen en rapporteren met eHerkenning

Om de maatregelen van jouw bedrijf te kunnen rapporteren, heb je eHerkenning nodig; een veilig inlogsysteem voor ondernemers. Beschikt jouw onderneming hier nog niet over? Vraag dit dan snel aan via eherkenning.nl; de afhandeling van je aanvraag duurt ongeveer vijf werkdagen. Goed om te weten: machtig je een intermediair om voor jouw bedrijf te rapporteren, dan heb je zelf geen eHerkenning nodig.

Ledenvoordeel eHerkenning Z-Login


Je kunt het eHerkenningsmiddel aanvragen bij onze ledenvoordeelpartner Unified Post (Zet Solutions) door te klikken op de link. Dit duurt circa 5 werkdagen en er zijn kosten aan verbonden, variërend van 5-20 euro per jaar. Je kunt ook een intermediair machtigen om voor je bedrijf te rapporteren in het eLoket. In dat geval hoef je niet zelf eHerkenning aan te vragen.

Nog niet gerapporteerd?

De deadline van 1 juli nadert snel. Heb jij nog niet gerapporteerd? Wacht dan niet tot het laatste moment; het rapporteren – en de voorbereiding hierop – neemt even wat tijd in beslag. Weet je niet (meer) precies wat er van je wordt verwacht? Dan raden we je aan om de antwoorden op veelgestelde vragen over de Informatieplicht Energiebesparing en de artikelen op onze themapagina te lezen of contact met ons op te nemen. Als Bouwend Nederland helpen we je graag verder.

Deadline niet gehaald? Dan ben je in overtreding

Heb je op 1 juli a.s. je maatregelen nog niet officieel gerapporteerd? Dan ben je in overtreding en kun je bezoek krijgen van de gemeente of omgevingsdienst. Zorg er dus voor dat je de deadline haalt. Overigens ben je om de vier jaar verplicht om de door jou genomen energiebesparende maatregelen officieel te rapporteren. Zet dus vast een herinnering in je agenda. Dan weet je zeker dat je in 2023 op tijd aan de plicht voldoet.

Wat nu?

Het belangrijkste is dat je je nu in deze thematiek verdiept, want 1 juli nadert snel! Voor een antwoord op veel gestelde vragen, het Stappenplan Informatieplicht, en heel veel informatie ga je naar onze themapagina Informatieplicht Energiebesparing of www.WATTjemoetweten.nl

Vragen over de Informatieplicht energiebesparing?

Lees in de onderstaande artikelen de meestgestelde vragen aan Bouwend Nederland Advies over de Informatieplicht Energiebesparing:

Of neem contact op met

Bouwend Nederland Advies (t. 079 3252 250, e. advies@bouwendnederland.nl)

Met ledenvoordeel Z login (eHerkenning) kan je eenvoudig inloggen bij overheidsorganisaties.

eHerkenning is de opvolger van DIGID voor bedrijven en is door de overheid samen met marktpartijen ontwikkeld voor het efficiënt en betrouwbaar inloggen op (overheids)diensten. Een overheidsorganisatie wil weten of zij ook daadwerkelijk te maken heeft met de medewerker van het bedrijf die inlogt en of deze persoon bevoegd is om namens het bedrijf te handelen. eHerkenning regelt deze digitale herkenning (authenticatie) en controleert de digitale bevoegdheid (autorisatie).
Lees hier meer over Zlogin
Lees hier ons artikel over eHerkenning

Meer weten?Kijk naar het webinar Informatieplicht energiebesparing van De Duurzame Adviseurs


Op 21 mei gaf onze Ledenvoordeelpartner De Duurzame Adviseurs een webinar over de Informatieplicht energiebesparing waarin in korte tijd uitgelegd wordt wat de Informatieplicht energiebesparing inhoudt en wat u moet doen om uw energiebesparende maatregelen te melden. Kijk dit dit webinar terug via deze link
Op 2 juli gaat Nick Moerman van De Duurzame Adviseurs in een webinar nog een keer in op de verplichtingen die de Informatieplicht energiebesparing met zich meebrengen. Dit webinar kan je thuis of op het werk op je eigen computer bekijken en geeft je in korte tijd inzicht in wat de Informatieplicht energiebesparing inhoudt en wat je moet doen. Schrijf je hier in voor het webinar.


DUURZAAMHEID

Over de auteur

E.J. (Edgar) van Niekerk

Beleidsadviseur Marktaangelegenheden

Contactpersoon bij dit bericht

Bouwend Nederland Advies

advies@bouwendnederland.nl, 079 - 3 252 250