BNR Bouwmeesters: Virtual reality verlevendigt abstracte bouwplannen

Door Redactie Bouwmeesters , 27 juni 2019

BNR Bouwmeesters: Virtual reality verlevendigt abstracte bouwplannen

Virtual reality wordt steeds belangrijker bij het ontwerpen van gebouwen. Kopers kunnen online door hun nieuwe pand lopen, maar fysieke voorbeelden in de ‘echte’ wereld blijven handig. In de uitzending van maandag 24 juni gaat Bouwmeesters in gesprek met experts die bouwplannen tot leven laten komen.

Te gast waren:

Ard Siekerman, directeur BAM Homestudios;

en

Annemarie Eijkelenboom, architect en onderzoeker bij EGM Architecten.

Innovatieve oplossingen

Iedere uitzending begint met het bouwnieuws van de gasten. Annemarie Eijkelenboom denkt dat de bouwsector meer aandacht moet besteden aan daglicht in gebouwen. Als voorbeeld noemt ze ziekenhuizen: “Slaap is een belangrijk onderdeel van het herstelproces. Voldoende daglicht overdag verbetert de kwaliteit van slaap.” Ard Siekerman wil het hebben over het geluidsoverlast dat warmtepompen veroorzaken: “We moeten innovatieve oplossingen voor dit probleem vinden. Geluidsnormen wettelijk vastleggen is niet genoeg.”

Virtual Reality+

Virtual reality gaat een steeds grotere rol spelen bij het ontwerpen van gebouwen stelt Annemarie Eijkelenboom. Haar bedrijf EGM Architecten past virtual reality toe op een nieuwe manier. “Onze modellen zijn écht interactief. Je kan door een gebouw lopen en deuren openen, knoppen indrukken en zelfs de telefoon opnemen”, licht de architect toe.

Meer dan bouwtekening

Het virtual reality concept van BAM Homestudios maakt ook gebruik van een fysiek ‘experience center’. Kopers van nieuwbouwwoningen worden in dit gebouw geholpen met het inrichten van hun huis. Volgens directeur Siekerman is die hulp vaak niet overbodig: “Mensen vinden het lastig om op basis van een bouwtekening keuzes te maken. Wij zorgen ervoor dat ze meer middelen hebben om zich te oriënteren.” Zo helpt BAM bijvoorbeeld met het bepalen van de hoogte van de wc en versieringen binnenshuis.

Gezonde gebouwen

Eijkelenboom is naast architect ook onderzoeker aan de TU Delft. In haar promotieonderzoek kijkt ze onder andere naar het comfort en de gezondheid van ziekenhuiswerknemers. Volgens Eijkelenboom heeft het gebouw waar ze in werken daar invloed op: “Medewerkers hebben meer last van het gebouw dan patiënten. Een ongezond gebouw kan leiden tot zware vermoeidheid en gezondheidsklachten.” De architect denkt dat dit onderwerp nu relevanter is dan ooit: “Door de huidige klimaatdiscussie ontstaat de vraag hoeveel comfort je kan maken ten opzichte van hoe duurzaam een gebouw wordt.” Uit het onderzoek van Eijkelenboom blijkt dat de sector op vele gebieden terrein kan winnen om een gebouw gezonder te maken. “Dan hebben we het niet over hoe hoog deurklinken zitten, maar over de hoeveelheid licht en geluid binnen. Temperatuur en lucht zijn ook belangrijke factoren.” Eijkelenboom hoopt dat de bouw over twee jaar aan de slag kan met de resultaten van haar onderzoek.

Ontzorgen

In een artikel in het NRC zei Siekerman dat één van de diensten die zijn bedrijf verleent het ‘opvoeden’ van klanten is. In de uitzending nuanceert hij deze uitspraak: “Je moet het wel tussen aanhalingstekens lezen. We bieden een ruim aanbod en laten klanten zien wat hun keuzes voor effect hebben op het huis dat ze bouwen.” BAM is niet goedkoper dan haar concurrentie, maar dat is volgens Siekerman ook niet waar hun kracht zit: “We ontzorgen de mensen.” Bovendien biedt BAM een soort IKEA-ervaring waar de voorpret een belangrijk onderdeel van is. “We hebben duizend unieke bezoekers gehad, maar mensen komen een paar keer bij ons langs. Bij elkaar opgeteld bedienen we nu een twintigtal projecten.” Aan het eind van het traject kan een klant een virtual reality tour krijgen van hoe zijn huis eruit komt te zien. “Zo kan je de woning echt ervaren”, aldus Siekerman.


INFORMATISERING VAN DE BOUWKETEN ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters