Internationaal duo wint Innovatie op Locatie 2019 op de TU/e

Door Karin Oomen , 02 juli 2019

Internationaal duo wint Innovatie op Locatie 2019 op de TU/e

Harold Corbiau & Jianli Zhai gaan er dit jaar met de prijs vandoor. In opdracht van Dura Vermeer, werkten zij aan een oplossing voor het vochtprobleem tijdens de bouwwerkzaamheden van energiezuinige woningen. In het verleden was het in de bouw gebruikelijk om woningen voor oplevering warm te houden met definitieve installaties zoals een CV ketel. Aangezien we tegenwoordig gasloos willen bouwen is dit niet meer mogelijk en zijn de installaties vaak pas op de dag van oplevering gereed.

Hierbij ontstond de probleemstelling: “Hoe kunnen we nu voldoen aan minimale werktemperatuur in de woning(ARBO) en de minimale verwerkingstemperatuur & maximale luchtvochtigheid bij verwerking van verschillende materialen (bouwvocht in relatie tot luchtvochtigheid)?”

Twee studenten gingen aan de slag met deze probleemstelling. Ze hebben hierbij een oplossing bedacht in de vorm van een prefab-verwarmingssysteem. Dit prefabsysteem omvat een definitief verwarmings- en ventilatiesysteem inclusief een zonnepaneelsysteem welke meteen al voor de nodige energie kan zorgen. Het systeem kan al vroeg in de bouwfase op de zolder geplaatst worden en kan het vochtprobleem, onnodige kosten en bouwvertraging voorkomen. Juryvoorzitter en regiobestuurder Martien van den Bouwhuijsen nam namens de jury het woord; “Vanwege de goede uitwerking en realistische toepasbaarheid, hebben we dit idee als het winnende project gekozen”.

De tweede opgave was van Geelen beton. Dit betrof een probleem bij de verwerking van isolatie voor beganegrondvloeren. Het rapport en de presentatie waren zeer grondig en professioneel. De oplossing was heel eenvoudig maar wel zeer doeltreffend. Geelen zal deze oplossing dan ook overnemen en toepassen.

Het derde probleem was de bouw van steigers voor de restauratie van de Dom toren in Utrecht. De steigers moesten doorlopen tot aan de nok van de toren spits maar konden niet goed worden bevestigd aan de toren spits. 7 verschillende oplossingen zijn gepresenteerd en tegen elkaar afgewogen. In overleg met de gemeente Utrecht zal een keus worden gemaakt voor 1 van deze 7 opties.

Het vierde probleem betrof het glad afwerken van onderwater beton voor tunnels en viaducten. Dit bleek een lastig probleem waarvan de oplossing binnen de randvoorwaarden van de aannemer moeilijk waren te realiseren.

Het vijfde probleem ging over het transport en samenstelling van prefab gemaakt 3D geprinte beton elementen. De gevonden oplossingen waren redelijk eenvoudig omdat de opdrachtgever had aangegeven dat er geen spanningen in de elementen mochten optreden tijdens het transport en of de montage.

Al met al was het wederom een inspirerende middag waarbij bedrijfsleven en studenten elkaar ontmoeten, maar ook inhoudelijk iets voor elkaar betekenen.


ONDERWIJS EN OPLEIDING BLIJVEN INVESTEREN IN ONTWIKKELEN (BIO) INSTROOM INSTROOMCAMPAGNE

Over de auteur

C.C.J.M. (Karin) Oomen

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt