Personeel nodig voor energietransitie? Sluit aan bij Leerwerkakkoord Rotterdam

Door Redactie, 04 juli 2019

Personeel nodig voor energietransitie? Sluit aan bij Leerwerkakkoord Rotterdam

Inloopruimtes en proeftuinen in de wijk om werkzoekenden met een bijstandsuitkering enthousiast te maken voor een baan in de duurzame energiesector. Een mbo-traineeship bij verschillende bedrijven of het begeleiden en omscholen van medewerkers tot installateur of monteur. Dit zijn enkele afspraken uit het Leerwerkakkoord ‘Energietransitie gebouwde omgeving’, dat op 4 juli ondertekend is door wethouders Richard Moti (o.a. Werk&Inkomen) en Arno Bonte (Energietransitie, Duurzaamheid en Luchtkwaliteit) en twaalf partners uit het bedrijfsleven en onderwijs. Peter Huizer, Directeur bij BMN De Klerk ondertekende het akkoord namens Bouwend Nederland. Bouwend Nederland nodigt leden uit zich aan te sluiten bij dit Leerwerkakkoord.

De afspraken uit het Leerwerkakkoord moeten helpen om het Rotterdamse Klimaatakkoord te realiseren en zo woningen en bedrijven te verduurzamen en aardgasvrij te maken. Ook biedt het akkoord handvatten om de vraag naar en het aanbod van medewerkers in de energietransitie nu en in de komende jaren structureel op elkaar aan te laten sluiten. Er komt bijvoorbeeld een nieuw opleidingsbedrijf in Rotterdam-Zuid om meer jongeren op (v)mbo-niveau voor te lichten en op te leiden naar de bouw-, infra-, en energiesector. Verder starten er trajecten voor werkzoekenden voor veelgevraagde werkzaamheden bij de partners, zoals montage van warmtepompen en zonnepanelen en het isoleren van woningen. Bedrijven en onderwijs pakken het lerarentekort aan door inzet van zogenaamde 'hybride' instructeurs en docenten. Dit zijn medewerkers uit de techniek die naast hun baan les gaan geven op een school en zo hun ervaring overdragen op de volgende generatie technici.

Wethouder Richard Moti: “De Energietransitie biedt enorme kansen voor de werkgelegenheid. Dat geldt voor Rotterdammers die nu nog langs de kant staan, die nu nog een beroep hebben dat in de toekomst gaat verdwijnen en voor onze jonge Rotterdammers die nu nog in de schoolbanken zitten. Met de juiste opleidingen en (om)scholing kunnen zoveel mogelijk mensen een goede plek op de arbeidsmarkt vinden én kunnen we de CO2-uitstoot verminderen.”

Wethouder Arno Bonte: “De energietransitie gaat veel werk opleveren. Daarvoor is het nodig dat mensen nieuwe vaardigheden kunnen ontwikkelen of zich kunnen omscholen. We hebben mensen nodig die nieuwe verwarmingstechnieken kunnen toepassen, zonnepanelen kunnen installeren en duurzaam kunnen renoveren. Met het Leerwerkakkoord gaan we met onderwijsinstellingen en bedrijven zorgen dat Rotterdammers straks de juiste vaardigheden hebben om de banen van de toekomst te kunnen vervullen.”

Partners

De twaalf partners die het Leerwerkakkoord Energietransitie gebouwde omgeving hebben getekend zijn: Bouwend Nederland (namens de bouwsector), OTIB (namens de installatiebranche), WENB (namens de werkgevers in de energiesector), InstallatieWerk Zuid-Holland, BOB-KOB, Stedin, Engie Services West, Vattenfall, Woonstad Rotterdam, Techniek College Rotterdam, Hogeschool Rotterdam en de gemeente Rotterdam. Climate-KIC ondersteunt het Leerwerkakkoord.

Ook meedoen?

Bedrijven in installatie, isolatie of bouw die zich voorbereiden op de energietransitie of personeel willen doorscholen kunnen zich aansluiten bij het Leerwerkakkoord Energietransitie gebouwde omgeving. Dit geldt ook voor vakmensen die als docent hun kennis willen overdragen aan studenten. Voor meer informatie kijk op www.leerwerkakkoord.nl. of neem contact op met Vera van Rossem, Beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt Randstad Zuid bij Bouwend Nederland .


BLIJVEN INVESTEREN IN ONTWIKKELEN (BIO) INSTROOMCAMPAGNE INSTROOM

Contactpersoon bij dit bericht

Vera van Rossem

Beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt Randstad Zuid