Groningse Alfa-college brengt bouwdisciplines samen in eerste BIM-lab van de regio

Door Redactie, 08 juli 2019

Groningse Alfa-college brengt bouwdisciplines samen in eerste BIM-lab van de regio

Het Groningse Alfa-college heeft sinds kort als eerste school in de provincie Groningen een BIM-lab. De school volgt daarmee het voorbeeld van andere opleidingen in Nederland. Het is een effectieve manier om studenten van verschillende disciplines bij elkaar te brengen en zo een effectieve afspiegeling van de praktijk te creëren, zegt docent Bouwkunde en BIM-expert Kees Huising.. “Vanuit het vakgebied bezien zou elke bouwopleiding dit moeten faciliteren.”

Op de goedbezochte BIM-Onderwijsdag die eind 2018 plaatsvond in de Jaarbeurs in Utrecht, werd duidelijk dat de hele sector het Bouw Informatie Model inmiddels omarmt, maar dat het niveau van BIM-onderwijs tussen de bouwopleidingen nogal verschilt. Een positieve uitschieter als het BIM-lab van de Saxion Hogeschool in Enschede, krijgt nu navolging op het Groningse Alfa-college.

Dit ROC was al een jaar of acht intensief bezig met studenten Bouwkunde klaarstomen voor een digitale toekomst, maar nu was de tijd rijp voor meer, vertelt docent Bouwkunde en BIM-expert Kees Huising. “We hebben afgelopen jaren al behoorlijke stappen gezet in het gebruik van Autodesk-software. Daar haakten steeds meer techniekopleidingen bij aan, zoals Infra Weg- en Waterbouw, Civiele Techniek en Installatietechniek. We kregen de behoefte om dat bij elkaar te brengen.”

Een goede afspiegeling

Met behulp van regionaal investeringsfonds Fieldlab Practice kon het Alfa-college het lab conform de praktijk inrichten: met krachtige computers, voldoende schermen en aandacht voor ergonomie. “We streefden echt naar een setting waar alle disciplines bij elkaar komen en die een goede afspiegeling is van het werkveld”, zegt Huising. “Zo hebben we bijvoorbeeld lasercutters staan, zodat we de stap kunnen zetten van een model naar het fabriceren van elementen en prototypes. Daarmee leiden we een nieuwe generatie studenten op, die niet meer in hokjes en eigen disciplines denkt. Met zijn allen zijn ze verantwoordelijk voor het hele proces.”

Uniek

Huising denkt dat de sector in de regio uiteindelijk de vrachten plukt van het lab. “BIM is iets dat steeds groeit en ontwikkelt. Het is een leerproces en vraagt een behoorlijke investering. Het belangrijkste dat we studenten meegeven is dat BIM niet één softwarepakket is, het gaat erom dat je gericht informatie uitwisselt. Vooral grote bedrijven zijn er al goed mee bezig, in het MKB begint het te komen. We merken dat kleine aannemers het fijn vinden als er mensen stage komen lopen die al enige kennis meebrengen. Het is natuurlijk een proces dat voortkomt uit de jongere generatie. In onze regio zijn wij het enige
BIM-lab, maar ik denk dat het voor het vakgebied noodzakelijk is dat elke mbo- of hbo-opleiding
in Nederland dit gaat faciliteren. Het is niet het belangrijkste dat wij uniek zijn. BIM draait om
samenwerken om zaken voor elkaar te krijgen!”


INFORMATISERING VAN DE BOUWKETEN