Bouworiëntatiedagen breiden het smakenpallet uit

Door Redactie, 08 juli 2019

Bouworiëntatiedagen breiden het smakenpallet uit

Voor eerstejaars studenten Bouwkunde en Civiele Techniek van Windesheim en HAN werd vrijdag
24 mei weer de Bouworiëntatiedag georganiseerd. Een geweldige manier om kennis te maken met de praktijk. Broodnodig ook want in de beleving van veel kersverse hbo’ers komt de bouw in twee smaken: aannemer of architect.

Zinvol voor student én docent

“We hebben veel studenten die van havo of vwo komen”, zegt Sergic Davidian, stagecoördinator Bouwkunde bij Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. “Anders dan doorstromers van het mbo die al stages hebben gelopen, hebben zij weinig ervaring met de bouwpraktijk en vaak geen idee van de enorme variatie in functies en werkvelden. Daarom doen we er meteen vanaf het eerste jaar veel aan om ze zoveel mogelijk van de praktijk te laten zien zodat ze een goede en bewuste keuze voor de toekomst kunnen maken. In het eerste blok kunnen ze op de Bedrijvenmarkt kennis maken met allerlei bedrijven en informatie inwinnen. In het tweede en het derde blok gaan ze op bezoek bij stagiaires uit het tweede en derde jaar. Dan kunnen ze de praktijk zien en horen over de positie van studenten tijdens de stages. In het vierde blok hebben we de Bedrijfsoriëntatiedag, zoals wij de Bouworiëntatiedag noemen, georganiseerd door Bouwend Nederland. Studenten kunnen dan uit een aantal bedrijven en projecten kiezen waar ze een kijkje willen nemen. Er gaan altijd ook docenten mee want we willen op de hoogte blijven van ontwikkelingen. Dat kunnen we weer in de lessen gebruiken. En het is belangrijk om contacten te leggen en te onderhouden. Zo kunnen we de studenten elk studiejaar zo’n vijftien gastcolleges door mensen uit de bouwpraktijk bieden.”

Wenkend perspectief

Ook bij Windesheim is de Bouworiëntatiedag onderdeel van een uitgebreid kennismakingsprogramma
met de veelzijdigheid en de praktijk van de bouw. We proberen zo talentgericht mogelijk te werken”, schetst afstudeercoördinator en studiecoach Nico Mensen van de hogeschool in Zwolle. “Dus we helpen studenten te achterhalen wat hun talent is want als ze werk doen waar ze goed in zijn, wat ze graag doen en waar ze energie van krijgen, dan geeft dat het beste resultaat. Maar om hun talent te kunnen ontdekken moeten ze eerst ontdekken wat er allemaal voor mogelijkheden zijn in de bouw. De Bouworiëntatiedag die Bouwend Nederland voor ons organiseert is daar belangrijk in; studenten kunnen dan een scala aan verschillende bedrijven en bouwprojecten zien. Het biedt ze perspectief, zicht op wat ze kunnen gaan doen met hun opleiding. Bedrijven die Bouwend Nederland voor de  Bouworiëntatiedagen uitzoekt zijn zonder uitzondering heel positief en gastvrij, ze geven de studenten echt het gevoel dat ze ertoe doen. Dat is ook belangrijk want voor die studenten is het vaak de eerste kennismaking met een bouwbedrijf. En dan is het goed om te voelen dat ze met hun kennis en energie van toegevoegde waarde kunnen zijn voor een bedrijf, dat de bouw ze graag wil hebben.”


ONDERWIJS EN OPLEIDING BLIJVEN INVESTEREN IN ONTWIKKELEN (BIO) INSTROOM INSTROOMCAMPAGNE

Contactpersoon bij dit bericht

Anne de Jonge

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt Regio Oost