Ledenvoordeel: BIM + IoT = Digital Twin

Door Redactie, 27 augustus 2019

Ledenvoordeel: BIM + IoT = Digital  Twin

Door de snelle ontwikkelingen van software en hardware komen de laatste jaren de fysieke en de virtuele wereld steeds dichter bij elkaar. Na de introductie van verschillende mixed realityoplossingen is de Digital Twin de nieuwe stip op de horizon voor de bouwwereld.

Dit concept wordt steeds belangrijker en het reikt zelfs nog verder dan Building Information Modeling (BIM). Het wordt gezien als een kans om het beheer van alle assets te verbeteren. Daarnaast wordt het hiermee voor alle betrokken partijen mogelijk om sneller in te grijpen bij wijzigingen in de leefomstandigheden. Ook kunt u op basis van data toekomstig onderhoud beter voorspellen en plannen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele voordelen van Digital Twins voor de gebouwde omgeving wereldwijd. Ook het belang om het comfort van de gebruikers van gebouwen verder te verbeteren en te optimaliseren moet hierbij niet worden vergeten.

Wat is een Digital Twin?

Een Digital Twin wordt ook wel een virtuele tweeling of een virtuele kopie genoemd. Om dit te creëren zijn drie belangrijke onderdelen nodig:

1. Een fysiek product in een werkelijke omgeving;
2. Een virtueel product in een virtuele omgeving;
3. Connecties van data en informatie die de virtuele en fysieke producten verbinden.

In het ideale geval bevat een Digital Twin alle informatie van het fysieke product. Het is een representatie van alle aspecten van het product. Niet alleen de mechanische en geometrische, maar ook de elektronische representatie. Inclusief “embedded software”, micro-en besturingssoftware, product data, sensor data etc.

Digital Twins in de bouw

Recentelijk zijn er diepgaande studies uitgevoerd over het verband tussen Digitale Tweelingen en Internet of Things, Industrie 4.0 én de Industrie Internet of Things. Deze technologie uit de Connected Era zorgt ervoor dat onze bezittingen live zijn en virtueel leven als Digital Twin. Een Digital Twin is dynamisch en in realtime gebaseerd op de veranderingen aan het fysieke object. Sensoren verzamelen data over de impact van externe factoren op het object. Stelt u zich eens voor dat uw huis u informeert als de temperatuur te veel zakt of stijgt. Of dat de sensoren op kantoor u informeren over het gebruiken en de bezetting van vergader- of werkruimtes.

Moderne datamanagement toepassingen maken het gebruik van Digital Twins steeds efficiënter. Deze systemen maken bovengenoemde voorstellingen mogelijk door data te analyseren in context en per situatie. Een Digital Twin helpt met de grote hoeveelheid aan data en de verschillende soorten zodat jij dit in de juiste context ziet. Het beantwoordt vragen zoals: wat is de temperatuur in ons gebouw? Hoe zit het met de CO2 uitstoot? Hoe zit het met de conditie van ons gebouw? Wanneer is het onderhoud gepland voor dit gebouw? Hoeveel garantie hebben wij op dit onderdeel en wie is de leverancier? Kortom, vragen waar een Digital Twin, voorzien van de juiste data, antwoord op kan geven.

BIM en Digital Twins

In de wereld van Digital Twins heeft BIM een belangrijk voordeel. Hiermee hebt u namelijk direct een goede basis. Daarbij is het wel belangrijk om goede afspraken te maken over het werken met en gebruiken van BIM-data en definities. Wilt u bijvoorbeeld de isolatiewaarde van een gebouw berekenen om te zien of deze voldoet aan de nieuwe energienormen? Dan moet er wel data beschikbaar zijn om mee te rekenen en deze data moet ook uniform en consistent zijn.

Platform voor Digital Twin

Om Digital Twins van gebouwen te creëren hebt u een platform nodig. Met het BLNDG360 platform is het mogelijk om BIM-modellen zonder software te delen met alle belanghebbenden, de kwaliteit van de data te controleren en te verbeteren én gebruik te maken van alle beschikbare data. Onlangs is hier een IoT-functie aan toegevoegd waardoor de Digital Twin nu ook in realtime data terugkoppelt aan beheerders en gebruikers van gebouwen met behulp van Yanzi sensoren. Hierdoor heb je direct inzicht in het onderhoud en het gebruik van gebouwen. Van ontwerp tot sloop of renovatie, dit platform is geschikt voor de gehele levenscyclus van een gebouw.

Gebruik de voordelen van BIM voor Digital Twins

Digital Twins zijn de toekomst en de volgende stap na BIM. Hiervoor moeten alle betrokken partijen meegaan in de digitale werkprocessen. Om de voordelen van Digital Twins in te zetten, is het belangrijk voor aannemers en installateurs om mee te gaan in dit digitale proces. Door de wijze waarop in Nederland de standaarden zijn opgezet, is dit goed te realiseren.

Meer informatie?

Neem dan contact met ons op via voordeel@bouwendnederland.nl of telefonisch via 079 3 252 166.Contactpersoon bij dit bericht

Elize Benard

Adviseur Dienstverlening Binnendienst