Ledenvoordeel: de nieuwe standaard in snijbestendigheid

Door Redactie, 27 augustus 2019

Ledenvoordeel: de nieuwe standaard in snijbestendigheid

De eisen voor veiligheid op de bouwplaats worden steeds strenger. En dat is maar goed ook! Het aantal ongevallen moet drastisch gereduceerd worden in onze sector. Ook de kans op letsel moet zo klein mogelijk zijn. Sinds kort zien we in onze sector dat er om deze reden ook steeds vaker snijbestendige kleding wordt aangeschaft. Enkele jaren geleden waren het alleen de grote glasfabrieken die zich wapenden tegen snijwonden, maar dit fenomeen heeft ook zijn intrede gedaan in de reguliere bouw, metaalfabrieken, etc. Het aanbod werd hierdoor sterk uitgebreid en het is steeds moeilijker geworden om de verschillen tussen de diverse merken te bepalen. Om de kwaliteit van het grote aanbod aan snijbestendige kleding te garanderen, werd de EN13997 norm in het leven geroepen.

Het grote voordeel van de nieuwe norm EN13997 zou eigenlijk moeten zijn dat de testen op snijbestendige kleding minder goed te manipuleren zouden zijn, maar dit is een utopie. Door meer RVS draden en veel elastaan te gebruiken en de stof heet te wassen voor de test, heb je als resultaat dat de RVS draden bij de test strak naast elkaar liggen. Hierdoor krijg je een hogere waarde bij de EN13997 test, maar in de praktijk gaat dit niet op. Als je de stof van de snijbestendige kleding, handschoen of armbeschermer opspant, liggen de RVS draden weer verder van elkaar af en zo krijg je aanzienlijk minder weerstand.

Hetzelfde verhaal geldt ook voor aanbieders van snijbestendige kleding. Hier wordt namelijk veel glasvezel gebruikt die niet bewerkt is. Dit wordt open eind glasvezel genoemd. Deze glasvezel breekt bij gebruik en hierdoor vermindert de kwaliteit van de kleding aanzienlijk:

 • De snijklasse loopt zienderogen terug, zeker na heet wassen.
 • De sterkte kan teruglopen van snijklasse 5 naar snijklasse 3 en dat binnen een paar uur. Hierdoor creĆ«er je schijnveiligheid wat enorm gevaarlijk is.
 • De glasvezel zorgt voor irritatie aan de huid, de open glasvezel prikt zelfs in de huid.

Om dit probleem op te lossen wordt de glasvezel gecoat en hierdoor kan deze niet breken. Daarnaast kan de glasvezel onmogelijk teruglopen in sterkte en voorkomt deze irritatie van de huid. Een ander veel voorkomend probleem is de hardheid van het materiaal. Als het materiaal zeer hard enkellaags
gebreid is, ontstaat er een snoeihard breisel wat bijna niet draagbaar is op de blote huid.

Zintex: het merk voor snijbestendige kleding

De nieuwe Zintex collectie snijbestendige kleding is niet alleen stoer en een tikkeltje ruig, maar is ook de meest veilige en comfortabele kwaliteit die tot nu toe is ontwikkeld. Na een aantal jaren van ontwikkeling, is een geheel nieuwe collectie ontworpen die volledig getest werd volgens de nieuwe ISO 13997 methode. Naast de verbluffende resultaten die werden behaald, zoals klasse F op enkellagige breisels, is ook het comfort en de pasvorm doorslaggevend voor het succes van deze collectie. Deze kleding kan worden geleverd in de klasses D, E en F (een beschermingsniveau tot 41 Newton!). De Zintex collectie is daarnaast ook ontworpen voor zowel dames als heren.

Waarom kiezen voor Zintex?

 • De snijbestendigheid is uitermate goed.
 • De gebruikte materialen hebben tevens een goede impactbestendigheid.
 • De wasbaarheid is zeer goed.
 • Het product blijft zijn waarde behouden.
 • Het materiaal heeft een zeer goede vochtregulering. De kledingstukken zijn namelijk “cool to the skin”.
 • Het lichte gewicht draagt bij aan een hoog draagcomfort.
 • De prijs/kwaliteit verhouding is uitmuntend.
 • De kleding is met zijn donkergrijze kleur minder besmettelijk.

Het unieke van de Zintex collectie is dat de binnenzijde van de shirts uitgerust kan worden met een cool to the skin touch, het comfortabele gevoel van een biologische katoen of zelfs met beide eigenschappen. In het laatste geval wordt het snijbestendigheidsniveau automatisch opgewaardeerd van klasse E naar klasse F. De allernieuwste snijbestendige broek is op verzoek voorzien van stretchstof aan de achterzijde, hierdoor krijgt u het hoogst haalbare comfort en toch een snijbestendigheid van tenminste D. Zoveel comfort in combinatie met zo’n hoge snijklasse is een unieke prestatie.

Natuurlijk dragen niet alle werkzaamheden dezelfde risico’s met zich mee. Daarom kunt u uw kleding wat beschermingsniveau betreft afstemmen op het risico dat u loopt tijdens uw werkzaamheden. Zo kunnen de armen beter worden beschermd dan bijvoorbeeld de bovenzijde van het lichaam. Maar
nog altijd met de hoogste beschermingsniveaus. Combineren is dus zeker mogelijk.

Recycleerbare kleding

Naast het feit dat er steeds meer biologische vezels worden gebruikt en het snijafval zoveel mogelijk wordt gerecycled, kunt u uw afgedragen kledingstukken weer gewassen bij Werkman Oost inleveren. Zij zorgen er dan voor dat deze kledingstukken een tweede leven krijgen.

Nieuwe materiaalontwikkelingen

Naast deze compleet nieuwe collectie worden nog steeds nieuwe materialen ontwikkeld om voor u het werk steeds veiliger en aangenamer te maken. Zo zal het binnenkort mogelijk zijn om uw kleding plaatselijk te versterken met een bijzonder dunne mechanisch zeer resistente laag (EN 388: 2016 –
schuurweerstand 4). Op deze wijze kan de kleding nog duurzamer worden gemaakt en de veiligheid verder worden verhoogd.

Meer informatie?

Neem dan contact met ons op via voordeel@bouwendnederland.nl of 079 3 252 166.Contactpersoon bij dit bericht

Elize Benard

Adviseur Dienstverlening Binnendienst