Ledenvoordeel: stel snel en eenvoudig een PSA-beleid op met deze checklist

Door Redactie, 11 juli 2019

Ledenvoordeel: stel snel en eenvoudig een PSA-beleid op met deze checklist

Een derde van al het verzuim heeft een psychische oorzaak. Bij werkgerelateerde oorzaken heeft psychisch verzuim vooral te maken met psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Maar wat is PSA precies en hoe kunt u het voorkomen?

Wat is psychosociale arbeidsbelasting (PSA)?

Hoe collega’s, leidinggevenden en cliënten met elkaar omgaan op 't werk kan een grote impact hebben op hoe iemand zich voelt. Zeker als er sprake is van ongewenst gedrag, zoals pesten, agressie en geweld, discriminatie of seksuele intimidatie. Het zijn allemaal vormen van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Ook werkdruk valt onder de noemer psychosociale arbeidsbelasting. PSA kan ingrijpende gevolgen hebben; mensen kunnen er letterlijk ziek van worden. Zo is werkstress verantwoordelijk voor een kwart van het psychisch verzuim.

Wettelijke verplichting

In de Arbowet staat psychosociale arbeidsbelasting als volgt beschreven: factoren als seksuele intimidatie, agressie en geweld, pesten en werkdruk, die in de arbeidssituatie stress veroorzaken. Zo wordt volgens het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 1 op de 10 werknemers gepest. Dat komt ook in de bouw voor. Als werkgever bent u verplicht deze stress aan te pakken door de bovenstaande factoren zo veel mogelijk te voorkomen. De aanpak hierop legt u vast in een wettelijk verplicht PSA-beleid. Voorkeursleverancier en arbodienst ArboNed heeft een praktische checklist PSA-beleid gemaakt. Daarin staan de 4 stappen om een PSA-beleid op te stellen.

Naar de checklist >>

Meer informatie

Een PSA-beleid voorkomt verzuim en zorgt ervoor dat werknemers met plezier aan het werk kunnen én blijven. Meer informatie over psychosociale arbeidsbelasting en wat u als werkgever kunt doen om dit te voorkomen? Kijk dan de speciale PSA-pagina op arboned.nl.Contactpersoon bij dit bericht

Elize Benard

Adviseur Dienstverlening Binnendienst