Eerste bouwmiddag op ter Does een succes!

Door Redactie, 15 juli 2019

Eerste bouwmiddag op ter Does een succes!

Wat geef je een opdrachtgever cadeau bij de oplevering van een groot project? Dat zal directeur Erik van den Hoek van aannemer en molenmaker Verbij uit Hoogmade zich ook hebben afgevraagd. Bijna een jaar geleden werd het duurzame schoolgebouw in datzelfde dorp opgeleverd. Een passend cadeau was nog even zoeken; geen kunstwerk of gebruiksvoorwerpen, geen item voor het speelplein of verfraaiing van de koffieruimte... Nee, een heuse jaarlijkse bouwmiddag voor de leerlingen van groep 8!

Op het speelplein van ter Does werd tijdens de middagpauze de boel omgetoverd tot praktijklokaal. Krukjes en tafels werden buiten geplaatst, een opstelling om te schilderen werd tegen een bedrijfsbus gecreëerd en metselmaterialen kwamen uit een busje tevoorschijn. De 26 leerlingen van meester Rob Looijenstein zouden die middag praktisch aan de slag gaan.

In de voorbereiding op de bouwmiddag zocht Erik van den Hoek contact met bedrijven waarmee Verbij het schoolgebouw had gebouwd. Installatiebedrijf Vink, metsel- en aannemingsbedrijf van Leyden en schilder- en onderhoudsbedrijf van Vulpen werden benaderd om dit mede te organiseren. Het werd een doorslaand succes.
Er werden activiteiten bedacht waarbij de technische talenten op de proef werden gesteld.

De klas werd in groepjes verdeeld en er werd volgens schema aan alle onderdelen gewerkt. De ene groep begon met metselen, de andere met schilderen. Een groep startte met het schuren en lijmen van pvc delen.
Deze vormden samen met een houten onderstel, snoer, fitting en led-lampje een heus werkstuk. Het hout werd in elkaar geschroefd, geschuurd en geverfd. De bedrading van het lampje mochten de kinderen zelf installeren.
Na afloop kreeg ieder kind z'n project mee naar huis.

Het enthousiasme tijdens het werken was groot. Jongens en meiden werkten met veel plezier aan de opdracht.
Ze lieten zich helpen door de vaklui om er echt iets moois van te maken. Er werd hard gewerkt, dat merkten ook de drie mannen van firma Vink op: "Bijna nog harder dan we dagelijks doen!"

Drie van de aanwezige vaklieden zaten vroeger ook op ter Does, zij zagen hun dorpsgenoten met veel toewijding bezig zijn. Op de vraag of ze nog wat talent hadden ontdekt, antwoordden ze allen positief.

De twee uur durende bouwmiddag was snel voorbij. Een (ijs)koude versnapering was gezien de weersomstandigheden erg prettig. Afsluitend gingen alle leerlingen met hun leermeesters op de foto.
Twee timmertalenten werden nog extra in het zonnetje gezet: zij ontvingen van Erik een hamer omdat ze bij het onderdeel spijkerslaan de spijker het snelst in een balk sloegen. De winnaar bij de jongens deed dat in slechts drie klappen in 1.58 seconden.

De ervaring is een prachtig cadeau, dit vergeten de leerlingen niet snel. Het enthousiasme voor de bouwsector is bij deze groep flink aangewakkerd. Wie weet zijn er over een jaar of zes een aantal van die praktisch getalenteerde kinderen werkzaam bij één van deze lokale bedrijven! Het fundament is er in ieder geval voor gelegd.

Op de vraag of dit voor herhaling vatbaar is reageerden de betrokkenen allen zeer eensgezind: Ja!


ONDERWIJS EN OPLEIDING