Column Ron Wijen | Eén bedrijf, meerdere mensen

Door Redactie, 01 augustus 2019

Column Ron Wijen | Eén bedrijf, meerdere mensen

Onze mensen zijn de spil van ons bedrijf. Iedereen met z’n eigen taken, ervaringen en ambities, iedereen met eigen behoeftes. Zij zijn heel belangrijk en het is daarom dat wij bezig zijn met duurzame inzetbaarheid. We kijken niet alleen naar opleidingen en eventuele functiewijzigingen, maar ook voor langer en duurzamer behoud in eigen functie op de eigen werkplek. Hiervoor kijk je naar de persoon  zelf, maatwerk dus!

In eerste instantie zijn dat goede arbeidsomstandigheden en juiste werkplekvoorzieningen. Toch kun je meer doen! Behoeftes op kantoor zijn anders dan op de bouwplaats. Op de bouwplaats is voldoende beweging maar is fysieke belasting hoger, terwijl op kantoor juist meer behoefte is aan beweging. Bedrijfsmassage of bedrijfsfitness kunnen enorm helpen. Daarnaast stimuleren we meer beweging door een fietsplan of zwemabonnementen. De vrije ruimte in de werkkostenregeling biedt hier mogelijkheden.
Financiële of psychische problemen kunnen behoorlijk wat stress veroorzaken. Mensen moeten vaak een flinke drempel over om daar hulp bij te vragen, zeker aan de werkgever. Door iemand van buiten te laten helpen, kun je de stress verminderen en zorgen voor verbeterde inzetbaarheid.

Het is niet altijd makkelijk om over inzetbaarheid met de mensen in gesprek te gaan. Zeker als het gaat om oudere werknemers die minder gaan presteren is het lastig om dit aan te kaarten zonder ze te kwetsen. Hier zouden bepaalde handvatten of zelfs regelgeving bij helpen. Ik ben ervan overtuigd dat het goed is op tijd te beginnen met duurzame inzetbaarheid. Dat doe je samen en zorgt voor gemotiveerde mensen en een prettige werkplek!

Ron Wijen
Directeur Bouwbedrijf Teng Wijen

Meer uit weten uit de regio? Lees ook het regiokatern uit het verenigingsmagazine BNL »


DUURZAME INZETBAARHEID EN DE CAO BOUW & INFRA