BNR Bouwmeesters: Voorkomt de nieuwe Wet kwaliteitsborging grote instortingen?

Door Redactie Bouwmeesters , 29 augustus 2019

BNR Bouwmeesters: Voorkomt de nieuwe Wet kwaliteitsborging grote instortingen?

In de uitzending van maandag 26 augustus onderzocht Bouwmeesters met twee constructeurs of de Wet Kwaliteitsborging instortingen zoals bij het AZ-stadion kan voorkomen. Aanleiding voor de discussie was het instorten van een gedeelte van het dak van het stadion.

Te gast waren:

Bob Gieskens, directeur VNConstructeurs, Vereniging van Nederlandse Constructeurs;

en

Joop van Leeuwen, voorzitter Centraal Overleg Bouwconstructies, het landelijk overlegorgaan voor constructeurs van Bouw- en Woningtoezicht.

Een ‘nieuwe’ vloer

Zoals iedere week nemen de gasten hun eigen bouwnieuws mee. Bob Gieskens wil graag beginnen met positief nieuws: “Bij de reconstructie van het station Naarden-Bussum is een prachtige tegelvloer van het oorspronkelijke gebouw gevonden. Met tegels die gevonden zijn in het Gooi gaan ze die vloer op authentieke wijze herstellen.” Joop van Leeuwen heeft slechter nieuws: “Bij een inspectie van een niet nader te noemen bouwproject kwamen wij erachter dat juist op de meest kwetsbare plekken van het gebouw de bouten tekortschoten. Dit is helaas de dagelijkse praktijk die wij tegenkomen.”

Het AZ-Stadion

Hét bouwnieuws van deze zomer was het dak van het AZ-stadion dat begin augustus instortte. “Het gebeurt relatief vaak, en op de een of andere manier altijd in de vakantie”, merkt Gieskens op. Volgens Gieskens ontstaat er zo een patroon bij het brede publiek: “De ingestorte garage in Eindhoven ligt nog bij iedereen fris in het geheugen, net als het ingestorte dak van de Grolsch Veste.” Van Leeuwen deelt de zorgen van Gieskens: “Na een ongeluk als dit denkt altijd iedereen te weten wat er fout ging, ook deskundigen. Maar eigenlijk weet niemand wat er is gebeurd.” Dat komt volgens Van Leeuwen het publieke debat niet ten goede: “Ik ben blij dat er straks een uitgebreid rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid ligt.”

Wat is er fout gegaan?

Van Leeuwen is voorzitter van de COBC die verantwoordelijk is voor landelijke controles op het gebied van bouwveiligheid. Hij vraagt zich hardop af wat er fout heeft kunnen gaan: “Ik heb geen idee hoe dit niet tijdig is opgemerkt. Hele deskundige mensen voeren de inspecties uit.” Of er tijdens het bouwproces al iets is misgegaan weet de voorzitter niet: “Maar een goed ontwerp betekent niet altijd een goede uitvoering.” Gieskens voegt eraan toe dat de garage in Eindhoven al snel was ingestort terwijl het AZ-stadion er al dertien jaar staat. “Je moet je ook afvragen wat er in die dertien jaar is gebeurd”, aldus Gieskens. Op de suggestie dat de ondersteuning van het dak wellicht verwaterd was reageert Van Leeuwen: “Verwatering is funest voor imperfect laswerk. Dat ging ook fout in Almere.”

Niet voor je beurt praten

Voor het COBC is de instorting van het dak een belangrijk onderwerp. “Bij de volgende vergadering gaan we uitgebreid bespreken wat er fout is gegaan. Maar onze bevindingen houden we eerst voor onszelf voor we er meer mee doen”, stelt de voorzitter. Van Leeuwen zegt zo te voorkomen dat de branchevereniging voor zijn beurt praat. “Dat is bij ons niet anders”, voegt Gieskens toe. Zo geeft de directeur aan rond half oktober te komen met de reactie op de aanbevelingen rondom de instorting in Eindhoven. Op de vraag of ze nu meer gecontroleerd gaan worden reageert Gieskens terughoudend: “Natuurlijk staan wij nu meer in de schijnwerpers, maar ons huidig beleid schiet niet tekort.”

Constructeursregister

Om bijscholing aan te moedigen en aan de klant een ‘keurmerk’ te kunnen geven is het constructeursregister opgericht. Beide gasten zijn erbij betrokken. “Leden zijn verplicht bij te scholen. Ik kan mij voorstellen dat de sessie rondom de instorting in Eindhoven druk bezocht gaat zijn”, legt Van Leeuwen uit. Gieskens geeft aan dat het constructeursregister momenteel 1500 leden heeft: “Maar dat zijn er nog te weinig”. Om die reden ziet Gieskens graag dat geregistreerde constructeurs de voorkeur genieten bij aanbestedingen: “Dat maakt het bouwproces meer controleerbaar.”

Risicoplan

VVD-Kamerlid Daniël Koerhuis pleitte naar aanleiding van het AZ-stadion voor een nationaal risicoplan voor daken. De studiogasten kunnen zich daarin vinden. “Maar ik zou me niet beperken tot daken”, zegt Gieskens. De Bouwwet die in 2021 ingaat schiet volgens hem tekort: “Die gaat alleen over nieuwbouw, terwijl Koerhuis het over inspectie van bestaande gebouwen heeft.” Van Leeuwen deelt Gieskens zorgen over tekortkomingen in de wet: “Vroeger was de gemeente verantwoordelijk voor de kwaliteit van gebouwen. Tegenwoordig is dat verspreid over particulieren. Ik vraag me af of iedereen daar voldoende naar handelt.” Gieskens sluit zich hierbij aan: “Men moet zijn eigen werk beter controleren.”


VEILIGHEID VAN HET BOUWWERK (O.A. CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID)

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters