Techniekopleiding als antwoord op tekort technici

Door Redactie, 03 september 2019

Techniekopleiding als antwoord op tekort technici

BRAVO-college levert innovatieve vakmensen

 
Een probleem gaat vaak gepaard met kansen. Zo leidt het tekort aan technici in de gemeente Cranendonck tot een gloednieuwe techniekopleiding. Vanaf september kunnen leerlingen zich op het BRAVO! College in zes jaar laten klaarstomen tot innovatieve vakmensen in de techniek.

Sinds de recessie achter de rug is, neemt het werk in de bouw en techniek toe. Maar het invullen van vacatures is lastig, weet Jack Vlassak van Vlassak Aannemingsbedrijf in Budel. En hij is niet de enige. “Bedrijven in deze regio schreeuwen om technici.”

Innovatief vakmanschap

Ooit had Budel een technische opleiding, maar die is jaren geleden verdwenen. Vlassak bedacht dat het tekort aan personeel misschien een goede aanleiding is om weer een techniekopleiding in het leven te roepen. Hij nam contact op met Ondernemerscontact Cranendonck. Via deze ondernemersvereniging is vervolgens een enquête naar honderd bedrijven verstuurd. “Of ze het probleem herkennen en dat willen helpen oplossen. We kregen daar zestig reacties op.” Dat maakte Vlassak nog meer overtuigd van zijn
zaak. Hij nam contact op met het BRAVO! College. Inmiddels is daar de kogel door de kerk: in het nieuwe schooljaar start het ‘BRAVO! College voor innovatief vakmanschap’. Leerlingen worden in zes jaar tijd opgeleid tot volwaardige vakmensen binnen de techniek, tot en met (v)mbo-niveau 4. Ze krijgen regulier les, maar gaan ook twintig uur per week aan de slag met techniek. Dit gaat deels plaatsvinden bij de regionale bedrijven. “Bouw, metaal, elektro- en installatietechniek zijn de sectoren waar we ons voorlopig op gaan richten.”

Praktijkervaring

Op dit moment zijn er ongeveer twintig aanmeldingen, maar de kans dat dit groeit, is groot. Elke werkdag stappen leerlingen uit Budel en omgeving in de bus om in België naar school te gaan. “Daar krijgen ze vanaf het eerste jaar al praktijkonderwijs, waar het in Nederland vaak pas vanaf het derde jaar is. Op onze opleiding maken leerlingen ook vanaf het eerste jaar kennis met de praktijk. Dat maakt het interessanter om op het BRAVO! College de opleiding te volgen.” Reden dat ook de lokale politiek dit project steunt. Mocht de opleiding een succes blijken, dan kan dat op termijn goed zijn voor de leefbaarheid binnen de regio. Vlassak: “Maar voor nu werken we vooral aan bewustwording. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van de techniek. We hadden onlangs een inloopavond voor ouders en jongeren in de timmerfabriek van ons bedrijf. De monden vielen open. Mensen weten niet hoe zo’n bedrijf er tegenwoordig uitziet. En zo zijn er meer technische bedrijven in de regio waar zoveel meer gebeurt dan mensen denken. Dat willen we onder de aandacht brengen. Wij hebben een prachtig vak, laat ons dat dan ook uitdragen.”


ONDERWIJS EN OPLEIDING

Contactpersoon bij dit bericht

Karin Oomen

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt