Machinistenscholingsdagen 2020: ‘De machinist, bewust bezig met je vak!’

Door Charles Verheyen , 11 september 2019

Machinistenscholingsdagen 2020: ‘De machinist, bewust bezig met je vak!’

MSD 2020
Bijscholing is en blijft noodzakelijk om kennis up to date te houden. Dit is zeker het geval in een tijd waarin vakmanschap en duurzame inzetbaarheid van groot belang zijn. Daarom is besloten om ook in 2020 de inmiddels traditionele Machinistenscholingsdagen (MSD) te organiseren.

Vertegenwoordigers van SOMA Bedrijfsopleidingen, Vakvereniging Het Zwarte Corps en de Vakgroep Grondwerk van Bouwend Nederland, zijn al voor de zomervakantie gestart met de voorbereidingen van de MSD 2020. Aan onderwerpen geen gebrek! Ook dit jaar heeft de programma-commissie een keuze moeten maken. Hierbij is gelet op het leveren van een bijdrage ter vergroting van de vakbekwaamheid, de professionaliteit in het werken en het omgaan met elkaar. Door de jaren heen is dit iedere keer weer gelukt, en de deelnemers ervaren deze dagen als leerzaam, nuttig en in een gezellige sfeer. Ook nu weer hebben de organiserende partijen naar hun oordeel een mooi programma in elkaar gezet. Voor deze 28ste editie van de MSD is gekozen voor het motto: ‘De machinist, bewust bezig met je vak’!

Wat gaan we doen?
Er zullen weer zes workshops worden georganiseerd waarin de deelnemers op interactieve wijze kennis kunnen nemen van de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied en op sociaal terrein. Kennisnemen in een lokaal binnen en in de praktijk buiten is weer de formule waarmee gewerkt gaat worden.
In willekeurige volgorde worden de volgende onderwerpen behandeld:

Werken met een wiellaadschop
Het is standaard dat je bij een graafmachine de bak kan laten kantelen, maar tegenwoordig kan dit ook met een wiellaadschop. Werklust Apeldoorn – sinds 2018 importeur van Ljungby Maskin – organiseert een praktische workshop over het werken met de Ljungby wiellaadschop met draaisnelkoppeling. Met deze draaikoppeling kan elke bak gekanteld worden om zo een beter profiel te kunnen maken. De deelnemers krijgen allemaal de kans dit in de praktijk op het SOMA-instructieterrein te beproeven!

Het pensioenakkoord
Op 18 juni 2019 is de Vakcentrale voor Professionals (VCP) akkoord gegaan met het bereikte pensioenakkoord. Zo kwam in Nederland – na jarenlange discussies, tientallen studies en rapporten, en diverse landelijke acties – uiteindelijk overeenstemming tot stand over de toekomst van ons pensioenstelsel. Voor Vakvereniging Het Zwarte Corps (die zitting heeft in deze vakcentrale) en VCP betekent dit dat er begonnen kan worden met het uitwerken van dit akkoord.
Maar wat is er nu precies afgesloten? Waar zijn nu al concrete afspraken over gemaakt en hoe worden die uitgevoerd? Wat voor gevolgen hebben deze afspraken voor u persoonlijk?
Vanuit Vakvereniging Het Zwarte Corps zal er tijdens de MSD 2020 in een korte workshop uitleg worden gegeven over dit akkoord.


De impact van digitalisering op onze communicatie
Iedereen merkt de invloed van digitalisering, ook de machinisten. En het heeft impact op onze communicatie. We beschikken tegenwoordig allemaal over een smartphone met ongekend veel mogelijkheden: deels zijn die ook toepasbaar op het werk.
Tijdens de workshop van de vorige MSD bleek dat er nog veel machinisten zijn die hier nog (te) weinig gebruik van maken. Niek Verkade van ValQ zal, bijgestaan door zijn inmiddels vertrouwde assistent Piet Oppers, in zijn workshop de deelnemers een aantal oefeningen laten doen met hun smartphone. Kortom, een (inter)actieve workshop, met ook nog een competitief element!

Wist je dat de deelnemers aan de MSD vorig jaar:
• voor de dag is het algemeen een rapportcijfer 8,3 gaven
• voor de docenten een 8,2
• en voor de inhoud van de dag een 8,2 ?!

Leggen van betonnen buizen
In deze praktische workshop zal SOMA Bedrijfsopleidingen een tweetal buizenleggers demonstreren. Daarbij zal aandacht besteed worden aan wat wel en wat niet mag met deze buizenleggers. Vanzelfsprekend staat veiligheid bij deze activiteit voorop!
Ook hier krijgen de machinisten weer de kans om de buizenlegger ook zelf te proberen en ervaren.

Wet- en regelgeving mobiele machines
Er komen wijzigingen in de wet- en regelgeving met betrekking tot de door ons gebruikte machines. Dit gaat onder meer over invoering van de kentekenplicht en over de snelheden waarmee met de machines mag worden gereden. Maar ook gaan er regels gelden ten aanzien van het meenemen van hulpstukken: hoe moet en hoe mag dit? Erik Bouman (politie-eenheid Oost-Brabant, afdeling Team Verkeer) zal hierover en presentatie verzorgen.

Kabels en leidingen lokaliseren
Op het terrein van SOMA Bedrijfsopleidingen is een Living-Lab aangelegd met allerlei kabels en leidingen in de grond. Dit Living-Lab wordt gebruikt voor de opleiding van machinisten om zonder schade te kunnen graven. Samen met MapXact – een gezamenlijke onderneming van VolkerWessels en de Gasunie – wordt een grondradar ontwikkeld om direct te kunnen identificeren welke kabel of leiding er in de grond ligt. In deze praktische workshop wordt de deelnemers uitgelegd hoe deze ontwikkeling ook hen kan helpen bij het schadevrij graven.

Piet van der Zouwen-prijsvraag
Voor de 18e keer zal de Piet van der Zouwen-prijsvraag worden gehouden. Deze prijs is vernoemd naar de voormalig rayonbestuurder en erelid van Vakvereniging Het Zwarte Corps, en één van de initiatiefnemers van de MSD.
De deelnemers krijgen tijdens de cursusdag een aantal meerkeuzevragen voorgelegd. De juiste antwoorden worden gegeven tijdens de workshops. Door goed op te letten tijdens de workshops kan dus het juiste antwoord worden ingevuld.
De winnaar van deze prijsvraag ontvangt uit handen van Piet van der Zouwen zelf een schaalmodel en komt met een interview en foto in De Machinist en op de website van respectievelijk Bouwend Nederland en SOMA bedrijfsopleidingen.

Aanmelden
Aanmelden voor de Machinistenscholingsdagen kan alleen via internet via onderstaande link.
De kosten voor deelname aan de MSD bedragen € 225, - excl. BTW.
De MSD worden door cao partijen, betrokken bij de bouw cao, gezien als functionele bijscholing. Dit betekent dat de kosten voor rekening van de werkgever komen.

Is het bedrijf waar u werkt lid van Bouwend Nederland, dan heeft uw directie ook een e-mail over de Machinistenscholingsdagen ontvangen.

Vragen over deze dagen kunnen worden gesteld via msd@bouwendnederland.nl

Let op: het dragen van veiligheidsschoenen tijdens de MSD is verplicht!

Aanmelden graag vóór 6 december 2019.

Aanmelden voor de Machinistenscholingsdagen kan via:
https://www.somabedrijfsopleidingen.nl/nl/Content/cursussen-trainingen/infra/details/machinisten-scholingsdagen-2020

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Bouwend Nederland, Vakgroep Grondwerk
Brenda Heijker
Tel. 079-3252119
E-mail: msd@bouwendnederland.nlOver de auteur

C.E.J.M. (Charles) Verheyen

Secretaris Vakgroep Grondwerk, Secretaris Vakgroep Railinfra, Lid programmateam Veiligheid

Contactpersoon bij dit bericht

Brenda Heijker

Secretaresse Grondwerk