BNR Bouwmeesters: Gebrek aan regie vanuit overheid

Door Redactie Bouwmeesters , 19 september 2019

BNR Bouwmeesters: Gebrek aan regie vanuit overheid

Op de dag voor Prinsjesdag roept Maxime Verhagen in de Bouwmeestersuitzending van 16 september op tot minder regeldruk en meer politieke daadkracht voor de bouw.

Te gast was:

Maxime Verhagen, voorzitter van branchevereniging Bouwend Nederland.

Bouwsuccessen

Deze week begint de uitzending met de vraag aan Maxime Verhagen wat volgens hem de grootste ‘bouwflater’ van de afgelopen tijd was. “Dat is het Programma Aanpakken Stikstof”, beweert Verhagen, “ zelfs de verbouwing van de Afsluitdijk ligt daardoor stil.” Verhagen vreest voor de gevolgen als bouwprojecten te lang stilliggen: “We zien in Italië wat er kan gebeuren als je een brug niet onderhoudt.” Ook over de vraag wat de grootste bouwsuccessen zijn, hoeft Verhagen niet lang na te denken: “Ik zie jaarlijks talloze projecten, maar de Rotterdamsebaan en de EMA springen er wat mij betreft uit.”

Tijd dringt voor bouw en infra

In een interview met het FD hekelt Verhagen het gebrek aan regie vanuit de overheid. Volgens Verhagen moet het kabinet meer investeren om de economische groei te ondersteunen. Verhagen ziet grote uitdagingen: “We hebben te maken met achterstallig onderhoud van infrastructuur maar leggen ook nieuwe infrastructuur aan. Daar komen de woonopgave en verduurzaming nog bij.” Bouwend Nederland vindt dat de overheid onvoldoende verantwoordelijkheid neemt op deze gebieden. “De overheid formuleert nationale doelstellingen, maar het zijn gemeentes en provincies die het moeten realiseren”, legt Verhagen uit. Bovendien begint de tijd volgens Verhagen te dringen: “We hebben de Brexit, de Duitse economie hapert en de VS en China voeren een handelsoorlog. Als we niets doen raken we in een recessie.”

Investeringsfonds

De investeringen die de bouwsector verlangt, leken er even te gaan komen in de vorm van een miljardenfonds. Dat fonds zou zich moeten richten op onderwijs, innovatie en infrastructuur. Volgens Verhagen liggen de kaarten anders: “Voorlopig is dit plan beperkt tot ‘onderzoek doen naar’. De voorzitter noemt dit een gemiste kans voor de regering: “Het gaat nu goed, dus geld lenen kost niets. Als we investeringen op de lange baan schuiven, bestaat de kans dat we rente moeten betalen.” Verhagen vraagt hier actief aandacht voor bij de landelijke politiek: “Bij de Algemene Politieke Beschouwingen kunnen verschillende partijen de zaak aanscherpen en zo veranderingen realiseren”, verklaart Verhagen.

Actieve lobby voor noodpakket

Ruim 18.000 projecten liggen stil als gevolg van het Stikstofbesluit dat het kabinet nam in juni van dit jaar. De schade is volgens Verhagen enorm: “Het betekent achterstallig onderhoud en een alsmaar groeiende woningnood. Maar ook bedrijven die soms hun hele omzet kwijt zijn.” Een precies getal durft Verhagen nog niet op de schade te plakken: “Maar als dit zo doorgaat, vallen er bedrijven om.” Op de aantijging dat Bouwend Nederland zich niet zo proactief opstelt als bijvoorbeeld MKB Nederland dat doet, reageert Verhagen: “Wij zijn wij ook aangesloten bij MKB Nederland en los daarvan voert Bouwend Nederland een zeer actieve lobby met betrekking tot de stikstofproblematiek. Wat ons betreft komt er een noodpakket.” Dat noodpakket laat volgens Verhagen te lang op zich wachten: “In het huidig tempo zijn we een jaar verder voor er een oplossing is.”

Overbodige regels

Niet alleen het stikstofbesluit maar ook de regeldruk is een terugkerend thema voor Bouwend Nederland. “Je ziet vaak dat gemeenten extra maatregelen nemen bovenop landelijke afspraken. Dit leidt tot stijgende kosten voor de bouw”, aldus Verhagen. Maar stijgende kosten zijn niet het enige probleem van de regeldruk. In het vakblad Cobouw stelde Verhagen dat je niets aan miljarden hebt als je nergens kan bouwen. “Dat is de kern van dit betoog. Het gebrek aan bouwgrond is een groot probleem.” Verhagen is enthousiast over het idee om een minister voor de woningmarkt aan te stellen, zoals is geopperd door hoogleraar Peter Boelhouwer. “Maar ik ga niet meer terug in de politiek”, sluit Verhagen af.


WETGEVING WERKGELEGENHEID DUURZAME BOUWPROCESSEN MARKT WONINGMARKT ONDERNEMERSCHAP EN INNOVATIE

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters