Overweldigende belangstelling voor themabijeenkomst Bouwlogistiek in Bouwhub Amsterdam

Door J. (Joost) Swaan , 27 september 2019

Overweldigende belangstelling voor themabijeenkomst Bouwlogistiek in Bouwhub Amsterdam

Meer dan 100 aanmeldingen kwamen er binnen voor de themabijeenkomst over Bouwlogistiek die de afdeling Amsterdam woensdag 25 september organiseerde met Bouwhub Amsterdam. En terecht, want in de hoofdstad nemen de logistieke uitdagingen hand over hand toe.

Wegblijvers zijn er altijd dus uiteindelijk kwamen niet alle 110 geïnteresseerden woensdag naar de Bouwhub Amsterdam aan de Papierweg, maar met 80 aanwezigen was de themabijeenkomst absoluut een topper. Niet alleen de opkomst maakte er een succes van, ook de sprekers, de sfeer en de locatie leverden een belangrijke bijdrage. Bouwlogistiek is in Amsterdam een enorme puzzel die steeds ingewikkelder wordt. De hoeveelheid binnenstedelijke bouw- en infraprojecten is groot en de ruimte lijkt steeds kleiner te worden. Voeg daar zaken bij als de kwetsbare kademuren en bruggen en de wensen en eisen rondom luchtkwaliteit en uitstoot, en het is duidelijk dat er iets moet gebeuren. Dat was dan ook de boodschap waarmee de Gemeente Amsterdam, in de persoon van Herman van Vuren, de avond aftrapte. De projectleider gaf tekst en uitleg over het actieplan Schone Lucht. Een razend ambitieus plan dat voor de komende jaren uitbreiding en aanscherping van de milieuzones bevat. Een groter gebied dus en voor vrachtverkeer de stap van emissieklasse 4 naar 6. Uiteindelijk wil de gemeente in 2025 een uitstootvrij gebied binnen de ring A10, voor onder meer vracht- en bestelwagens en in 2030 een volledig uitstootvrij Amsterdam voor álle verkeer. Geen presentatie die de bouwers en infrabouwers aan het juichen bracht, maar over het geheel genomen was er wel een wel een sfeer van ‘OK, dan moeten we daar dus iets mee doen’.

(tekst loopt door onder de foto's)

Aanpakken en oppakken die uitdaging!

De presentatie van combi Markus-Veekens zette wat dat betreft ook wel de toon. De twee infrabouwers delen hun kennis en pakken samen het grote logistieke vraagstuk op. En daar bij het bedenken en ontwikkelen van innovatieve oplossingen betrekken ze graag ook andere bedrijven. Het korte maar krachtige verhaal bevatte dan ook een nadrukkelijke uitnodiging om mee te doen aan de demo-dag Slim & Schoon die Markus-Veekens 1 november samen met de gemeente Amsterdam organiseert.
Heel stimulerend en positief was de presentatie van Ömer en Said Arslan van Bouwhub Amsterdam en Bouwhub partners Hemubo en BAM Infra. Een heldere uitleg van hoe met de verzamellocatie voor bouwmaterialen en slimme planningen de logistieke druk op Amsterdam wordt verlicht. Een concept dat volgens de sprekers niet alleen bij materiaal hoeft te blijven. Ook bouwvakkers zouden bij Bouwhub Amsterdam moeten kunnen verzamelen om vervolgens met bijvoorbeeld e-bikes uitstootvrij naar de werklocatie te gaan Bouwhub Amsterdam vanaf nu ook beschikbaar heeft gesteld voor haar partners.

Een hoopgevende middag en avond vol ideeën, gesprekken en goede wil om oplossingen te vinden voor de bouw-logistieke puzzel.


LOGISTIEK IN DE BOUW

Over de auteur

J. (Joost) Swaan

Verenigingsmanager afdeling Amsterdam