Wet Kwaliteitsborging: Noord-Holland en Utrecht zijn klaar voor stap twee

Door R. (Ruben) Heezen , 02 oktober 2019

Wet Kwaliteitsborging: Noord-Holland en Utrecht zijn klaar voor stap twee

Met voorlichtingsbijeenkomsten in Heerhugowaard (27 september) en Hilversum (1 oktober) zijn de leden van de Utrechtse en Noord-Hollandse afdelingen klaargestoomd om in de praktijk kennis te maken met de Wet Kwaliteitsborging. Eind oktober al organiseert BNL Academy de eerste training.

In totaal zo’n honderd nieuwsgierige bouwers waren er afgekomen op de voorlichtingsbijeenkomsten over de Wet Kwaliteitsborging. Donderdag 27 september was de eerste, in Heerhugowaard bij Espeq, voor de Noord-Hollandse leden. Dinsdag 1 oktober konden de Utrechtse leden zich laten bijpraten in Hilversum, in de Witte Bergen.
Inhoudelijk was er geen verschil tussen de beide bijeenkomsten. Aan de hand van dezelfde presentatie werd de aanwezigen in ongeveer een uur uitgelegd wat de doelen van de wet zijn, wat er door de nieuwe wet in hoofdlijnen voor ze verandert en waar ze rekening mee moeten houden. Vervolgens was er ruimte voor vragen. Ook die verschilden per provincie eigenlijk niet erg veel; alle leden blijken toch met min of meer dezelfde onduidelijkheden te kampen. De rol van de kwaliteitsborger bijvoorbeeld, wat houdt die nou precies in? En wat wordt straks de verhouding met de opdrachtgever? Wat betekent het voor mijn bouwproces, wat verandert daar allemaal in?

Heel verschillend maar toch hetzelfde

Interessant was om te merken dat er ook niet echt onderscheid is tussen kleine en de wat grotere bouwbedrijven als het om de vragen gaat. Wel de manier waarop ze gesteld worden. Iedereen wil toch graag zo’n concreet mogelijk beeld krijgen van wat er te gebeuren staat. Dus liefst aan de hand van voorbeelden uit de eigen praktijk, van het plaatsen van een dakkappel tot seriematige woningbouw.
Vooral woningbouwgerelateerde vragen waren het. Dat is logisch want de wet is immers in eerste aanleg bedoeld om de kwaliteit bij particuliere woningbouw te verbeteren en de particulier/consument een sterkere positie te geven. Gaandeweg is de wet wel breder getrokken. Wijzigingen zoals het inschakelen van een kwaliteitsborger gelden voor bouwwerken in gevolgklasse 1; dat zijn de grondgebonden woningen, bedrijfspanden tot twee verdiepingen, kleine fiets- en voetgangersbruggen en -tunnels, bouwwerken met een max. hoogte van 20 meter en alle vergunningsplichtige verbouw op die categorieën.
Het zijn dan ook voornamelijk de woningbouwers en -verbouwers en de civiele betonbouw die te maken krijgen met dergelijke publiekrechtelijke zaken. Op termijn wordt dat wellicht breder als ook gevolgklasse 2 en 3 met bouwwerken als het AZ-stadion en de parkeergarage in Wormerveer onder de wet gaan vallen. Het privaatrechtelijke gedeelte, zoals de verplichting om een dossier op te bouwen en de verruiming van de aansprakelijkheid, gaat natuurlijk ook voor die werken in gevolgklasse 2 en 3 gelden.

Volg de training, doe mee aan een pilotproject!

Het was niet zo dat alle aanwezigen na de bijeenkomst naar huis gingen met het gevoel dat ze nu álles over de WKB weten wat er te weten valt. Maar daar was de bijeenkomst ook niet voor bedoeld. Het ging vooral om het creëren van bewustwording dat de wet er echt aan komt en dat hij een heleboel veranderingen met zich mee gaat brengen in het bouwproces.
Omdat daadwerkelijk leren werken met de nieuwe wet alleen kan door het te doen, was er de nadrukkelijke oproep om er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Een boodschap die overkwam want aardig wat deelnemers meldden zich meteen na de bijeenkomsten aan voor de trainingen die Bouwend Nederland Academy gaat verzorgen. Er staan vooralsnog twee tweedaagse trainingen gepland, op 29 oktober en 19 november in Zoetermeer en op 27 november en 8 januari in Apeldoorn. Bij veel aanmeldingen volgen er meer in 2020.
Naast het volgens van de trainingen is ook deelname aan pilotprojecten héél belangrijk, werd met hoofdletters benadrukt. Voor de bedrijven zelf, maar ook voor Bouwend Nederland. Redelijk wat zaken rondom de WKB zijn immers nog niet duidelijk en die zullen zich pas tijdens die pilotprojecten uitkristalliseren. Dat gaat heel belangrijke informatie opleveren voor de evaluatie die halverwege volgend jaar plaatsvindt voordat de wet op 1 januari 2021 écht in werking treedt.

Voorlichtingsbijeenkomst gemist? Geen nood. Het webinar geeft ook veel informatie en dat kunt u hier nog terugkijken.
Verder kunt u ook op de themapagina over de WKB, www.bouwendnederland.nl/kwaliteitsborging/ meer informatie vinden.

Aanmelden voor de training? Dat kan hier.


WETGEVING

Over de auteur

R. (Ruben) Heezen