Impressie SIKB jaarcongres

Door Redactie, 04 oktober 2019

Impressie SIKB jaarcongres

Op naar 2031: teamdynamica cruciaal  

De deelnemers aan het SIKB Jaarcongres 2019 kregen een kijkje in twee keukens, een medische en een militaire keuken. Plenair spreker, chirurg en militair piloot Marck Haerkens, nam hen mee in het vakgebied van Human Factor en liet zien hoe het concept Crew Resource Management (CRM, waarbij het draait om het optimaal gebruiken van beschikbare mensen en middelen) ook voor de wereld van bodem en ondergrond toekomstbepalend is.

“Een organisatie functioneert goed als het beschikt over een hoogwaardige infrastructuur, over competente professionals en over functionele richtlijnen. Een organisatie functioneert excellent wanneer het teampresteren en het systeemdenken als de kerncompetentie wordt beschouwd”, aldus Haerkens. Een invalshoek die we als branche mogelijk ook kunnen bekijken binnen het onderwerp veiligheid.

Ad van Wijk, onder meer hoogleraar aan de TU Delft gaf een bespiegeling op ons bodem- en energievraagstuk, nu en in 2031. Hij liet zien hoe bestaande ondergrondse infrastructuren voor – nu – vooral gas, op korte termijn zijn om te vormen tot transportvormen van nieuwe energiebronnen, met name waterstof. Dat geldt voor Nederland. Daarnaast, vertelde hij de zaal, wordt nu intensief gestudeerd op de mogelijkheid van ondergronds buisloos transport, waarbij gebruik gemaakt wordt gemaakt van de structuur van de ondergrond. Een twee tal mooie ingrediĆ«nten die bij kunnen dragen aan de energietransitie.

Ook waren er diverse parallelsessies over dynamiek, de toekomstige bodemprofessional, en de drukbezochtste die over PFAS.

Lees hier de volledige impressie over het jaarcongres 2019.

De presentaties uit de PFAS parallelsessie worden niet openbaar gemaakt. Verwezen wordt naar de FAQ op de site van Bodem+.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Yvonne de Rijck.  


ONDERWIJS EN OPLEIDING BEROEPSONDERWIJS EN HOGER ONDERWIJS OPLEIDERS IN DE BOUW EN INFRA OPLEIDINGSBEDRIJVEN (INTEGRALE PRAKTIJKCENTRA)