Officieel startschot BouwLab R&Do door Maxime Verhagen

Door V. (Vincent) Zijlstra , 10 oktober 2019

Officieel startschot BouwLab R&Do door Maxime Verhagen

Op woensdag 30 oktober gaat het BouwLab R&Do officieel van start bij de 3D Makers Zone in Haarlem. BouwLab R&Do is een innovatie- en experimenteerplek waar allerlei partijen uit de bouwwereld samenkomen voor het versnellen van innovaties binnen de bouw. Een onafhankelijke proeftuin met Research & vooral Doing als credo.

De bouwsector staat onder grote druk. Circulair bouwen, energietransitie en terugdringen van CO2 uitstoot staan hoog op de agenda. De roep om meer innovatie en duurzaamheid wordt steeds luider. Daarom wordt dit initiatief ook breed ondersteund door Bouwend Nederland. BouwLab R&Do kan bouw- en infrabedrijven helpen bij het omzetten van deze ambitieuze opgaven naar de praktijk. De innovatiehub biedt alle faciliteiten om in een open setting te experimenteren met nieuwe technische mogelijkheden en slimme duurzame oplossingen.

Initiatiefnemer Herman Van Bolhuis, 3D Makers Zone
“Met BouwLab R&Do creëren we een innovatiehub met infrastructuur en innovatieve technische middelen die alle nieuwe bouwtechnologieën zoals bijvoorbeeld: 3D printen, robots, slimme sensoren, duurzame materialen en digitalisering toegankelijk maakt. Elke partij die zich hierin wil verdiepen, een testcase wil doen of een daadwerkelijk pilotproject wil oppakken is welkom. Want innovatie versnel je nu eenmaal op een plek met inspirerende showcases uit de praktijk. En door ruimte te creëren waar in alle vrijheid kan worden geëxperimenteerd en kennis kan worden gedeeld.”

Officiële start tijdens event BouwLab Live
Op 30 oktober organiseert de 3D Makers Zone het event BouwLab Live. Tijdens dit live event geeft Maxime Verhagen het officiële startsein voor BouwLab R&Do. Tevens krijgt het nieuwe lab de officiële Smart Industry Fieldlabstatus overhandigd van Fried Kaanen - Metaalunie.

Programma BouwLab Live
Het dagprogramma gaat in op de rol die technologie kan spelen in de opgaven waar de bouwsector voor staat. In dit geval vooral richting de realisatie van een groot aantal sociale woningen (“1 million homes”) in 2030. Architecten, designers, engineers, tech startups en studenten wisselen van gedachten over de impact van innovaties en de mogelijkheden die dit biedt om nieuwe, meer slimme en duurzame bouwoplossingen te maken.

Aansluitend is een talkshow en borrel met de grootste vertegenwoordigers van de bouw- en industriesector. Onder andere Maxime Verhagen – Bouwend Nederland, Fried Kaanen - Metaalunie en Karsten Klein – FME bespreken hier de opgehaalde ideeën.

Meer informatie over het BouwLab R&Do :
https://www.3dmakerszone.com/bouwlab-index.htmlOver de auteur

V. (Vincent) Zijlstra

Adviseur Onderwijs & Arbeidsmarkt