ROC Bouwcafé geeft MBO’s kijkje in de digitale bouwwereld

Door Arjan Walinga , 15 oktober 2019

ROC Bouwcafé geeft MBO’s kijkje in de digitale bouwwereld

Digitaal plannen en visueel samenwerken, daar draaide het dinsdag 9 oktober om bij het Bouwcafé op MBO College Hilversum. Samen met partners Canon en KYP liet Bouwend Nederland de Bouw- Infra- en Onderhoudstudenten zien hoe razend interessant hun toekomstige werkplek eigenlijk is.

De bouw ontwikkelt zich razendsnel. Bijna elke vijf jaar zijn de technieken, hulpmiddelen, manier van bouwen en denken over bouwen drastisch anders dan vijf jaar daarvoor. Een moordend tempo dat de lesprogramma’s in het beroepsonderwijs maar mondjesmaat kunnen bijbenen. Reden voor Bouwend Nederland om zelf de HBO’s en MBO’s regelmatig langs te gaan om studenten én leraren te vertellen over de nieuwste stand van de bouwtechniek. BIM is daarbij vaak een van de belangrijkste items, maar de nieuwste ROC Bouwcafé tournee richt de focus op digitaal plannen en digitaal samenwerken. In acht weken worden acht ROC’s bezocht om de studenten en docenten met dit specifieke en zeer belangrijke onderdeel van het werk in de bouw kennis te laten maken. Bouwend Nederland doet dat samen met samenwerkingspartners Canon en KYP. Canon is leverancier van allerlei hard- en software om op afstand met elkaar te kunnen samenwerken. KYP (Keep our Promise) heeft een softwareprogramma waarmee bouwers gemakkelijk met leveranciers en onderaannemers hun bouwwerk kunnen plannen.

Blik in de toekomst

Kick off van de ROC Bouwcafé tournee was in het midden van het land, bij MBO College Hilversum. Ruim 50 Bouw- Infra- & Onderhoudstudenten luisterden aandachtig naar de uiteenzetting door Bouwend Nederland over hun toekomstige werk. BIM kwam voorbij, duurzaamheid, VR-brillen, slimme logistiek, maatschappelijke opgaves die de bouw helpt oplossen, virtueel bouwen, digitaal werken. Het leverde verbaasde gezichten op maar ook heel veel enthousiasme over het uitdagende vak dat ze te wachten staat. Een duidelijk teken dat de Bouwcafé’s niet voor niets worden georganiseerd.

Spijkers met koppen slaan

Op de inspiratiesessie volgden twee workshops van Canon en KYP over hoe je op afstand met elkaar kunt samenwerken en hoe je op afstand digitaal met elkaar kunt plannen. Ook een aantal bedrijven was bij dat onderdeel aanwezig. Bij de afsluitende borrel, want het heet niet voor niets Bouwcafé, konden bedrijven en studenten op een ongedwongen manier met elkaar kennis maken, napraten over de informatieve middag en vooruitblikken naar een mogelijke stageplek.

Op donderdag 17 oktober is het volgende Bouwcafé, ditmaal bij het Horizon College in Heerhugowaard.
Bedrijven die mee willen doen kunnen zich hier aanmelden.


ONDERWIJS EN OPLEIDING BEROEPSONDERWIJS EN HOGER ONDERWIJS INSTROOM

Over de auteur

A. (Arjan) Walinga

Accountmanager