Afdeling IJmond - Kennemerland beleeft turbulente ledenvergadering

Door R. (Ruben) Heezen , 21 oktober 2019

Afdeling IJmond - Kennemerland beleeft turbulente ledenvergadering

Een spoorloos verdwenen voorzitter, PAS, PFAS, PFOS en WKB: de problemen stapelden zich op tijdens de ledenvergadering van afdeling IJmond-Kennemerland, donderdag 17 oktober.

Met de Vuurlinie in Beverwijk had de afdeling IJmond-Kennemerland een bijzondere locatie uitgekozen voor de jaarlijkse ledenvergadering. Het in1895 gebouwde fort aan de Sint Aagtendijk maakt deel uit van de verdedigingslinie Stelling van Amsterdam. Volop interessante geschiedenis dus, maar door de onaangekondigde afwezigheid van voorzitter Arjan Putter kwamen de bouwers daar niet aan toe. Er was vooral veel onrust toen de leidsman er om half vijf nóg niet was, het tijdstip waarop de vergadering zou beginnen. Telefoontjes van de nerveuze secretaris, penningmeester en zelfs de ongeruste broer van de voorzitter werden niet beantwoord. Er zou toch niets ernstigs gebeurd zijn? En dat was er wel, zo bleek. De bijeenkomst werd opgeschrikt door een onbekende die een schrikbarende mededeling had: de voorzitter van afdeling IJmond-Kennemerland was ontvoerd! De leden kregen anderhalf uur om het benodigde losgeld te verzamelen, want anders…
In twee teams gingen de leden aan de slag om de benodigde pecunia te vergaren. En dat lukte op de valreep. Om 18:00 uur kon het benodigde losgeld in euro’s, guldens en goudstaven aan de ontvoerders worden overhandigd en lieten ze de voorzitter Putter gaan.

(Lees verder onder foto)

Serieuze problemen

Na een drankje om tot rust te komen kon er eindelijk vergaderd worden. Naast de gebruikelijke agendapunten als de verslagen van secretaris en penningmeester, was er een informatieve drie kwartier waarin Ruben Heezen van het regiokantoor de leden bijpraatte over de enorme problemen waar de bouw momenteel mee te kampen heeft. Niet dat de leden nog niet van PAS, PFAS en PFOS hadden gehoord, maar wat de stofjes die achter de afkortingen schuilgaan precies voor impact hebben op de bouw, was voor velen nog niet duidelijk. En dan komt daar de Wet Kwaliteitsborging ook nog bij.
Het totaalplaatje van stikstofproblematiek, vergunningsproblematiek, grondproblematiek en alle regelgeving en de consequenties ervan, kwam hard aan bij de leden. Harder nog dan de ontvoering van de voorzitter. Maar de boodschap was identiek: je kunt zomaar overvallen worden door iets dat je absoluut niet had verwacht; dan is het zaak om creatief te zijn en naar oplossingen te zoeken. Zoals je schoenen uitdoen in ruil voor € 10.000,- losgeld. “Dát zal de oplossing voor de nieuwe duurzaamheidscrisis niet dichterbij brengen maar overleggen en onderhandelen is wel de weg om er met Den Haag uit te komen”, aldus voorzitter Arjan Putter.
De enerverende jaarvergadering werd afgesloten met een drankje en een diner.


WETGEVING GEVAARLIJKE STOFFEN DUURZAAMHEID

Over de auteur

R. (Ruben) Heezen