BNR Bouwmeesters over bouwen in het buitenland

Door Redactie Bouwmeesters , 12 januari 2017

BNR Bouwmeesters over bouwen in het buitenland

Van tunnels graven in de woestijn tot bouwen op Antarctica, Nederlandse bouwers zijn gewild in het buitenland. Waarom is dat zo en waar liggen vooral de kansen? En met welke uitdagingen gaat bouwen buiten Nederland gepaard? 

Studiogasten waren deze week:

-Dick Spinder, internationaal projectleider bij Strukton
en
-Halbe Veenstra, Director Global Operations bij BAM International

Lokale gebruiken en werkomstandigheden

De studiogasten gaven uitleg over de uitdagende projecten waarmee ze nu bezig zijn, Spinder over de metrolijn waaraan Strukton meebouwt in Riyadh in Saoedi Arabië, en Veenstra over het onderzoekscentrum dat BAM op Antartica neerzet voor een Britse opdrachtgever. Beiden noemden als uitdagingen bij bouwen in het buitenland de lokale gebruiken en werkomstandigheden. Bij bouwprojecten in afgelegen gebieden is ook een logistiek “met militaire precisie” heel belangrijk. Maar Spinder zei ook dat hij liever in Saoedi Arabië werkt dan in Nederland omdat hier het politieke besluitvormingsproces veel stropiger is.

Goede werkvoorbereiding

Nederlandse aannemers zijn in de wereld vooral bekend als waterbouwers. Beide gasten gaven aan dat Nederlandse bouwbedrijven bij die maritime construction hun goede reputatie in het buitenland vooral te danken hebben aan hun goede werkvoorbereiding, het op tijd opleveren, en hun oog voor kwaliteit en veiligheid. Voor de toekomst zagen Spinder en Veenstra vooral kansen in Afrika en Azië waar een snel groeiende behoefte is aan havens en wegen, maar ook aan scholen, ziekenhuizen en vliegvelden. Strukton kijkt daarbij ook naar railprojecten. Maar beide studiogasten gaven ook aan dat hun bedrijven kijken naar de Amerikaanse markt waar aankomend president Donald Trump de infrastructuur op de schop wil nemen.

Vraag het Fred

Deze week in de rubriek 'Vraag het Fred' de vraag: "Hoe kan ik mijn raam met enkel glas goedkoop zelf isoleren?". Het antwoord hoor je in BNR Bouwmeesters.

Luister hier naar de uitzending
 


MARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters