Shimlift en Dijkverbeteringsproject winnaars InfraTech Innovatieprijs 2017

Door Richard Mulder , 18 januari 2017

Shimlift en Dijkverbeteringsproject winnaars InfraTech Innovatieprijs 2017

Woensdag 18 januari heeft Bernard Wientjes op InfraTech 2017 de Innovatieprijzen uitgereikt. In de categorie Product innovatie waardeerde de jury de Shimlift van BAM en Movares met de eerste prijs. De prijs voor het meest innovatieve project was voor dijkverbeteringsproject Project Kis van Waterschap Rivierenland, Mourik en BESIX.

Bernard Wientjes zei bij de overhandiging onder de indruk te zijn van de kwaliteit van de inzendingen. “Innovatie is de kern van de opgave die de Taskforce Bouwagenda op zich genomen heeft. Het is fantastisch om vier weken na het begin van de Taskforce deze prijs te mogen uitreiken op een beurs die bol staat van de innovaties.”

Juryvoorzitter Maxime Verhagen: “Er waren wéér meer inzendingen dan tijdens de vorige editie van InfraTech. Dat zegt iets over het innovatieve karakter van de sector. De kwaliteit van de inzendingen is daarbij onverminderd hoog en laten een aantal trends zien, zoals de toenemende digitalisering in de infrasector, hergebruik van wat vroeger afval was en oplossingen voor (tijdelijke) waterberging/-infiltratie in straten. Mooi om te zien is ook dat er in steeds meer inzendingen wordt geredeneerd vanuit maatschappelijke behoefte in plaats van de techniek.”

Naast Maxime Verhagen bestond de jury uit Jan Hendrik Dronkers, DG Rijkswaterstaat, Annemieke Nijhof, CEO Tauw Group BV, Johan Vermeer van Stadsontwikkeling Rotterdam en Tomas te Velde namens TU-Delft en Jonge Geesten.

Baanbrekende ideeën

Elke editie roept de vakbeurs InfraTech de infrasector op om baanbrekende ideeën te lanceren voor de aanleg en het onderhoud van infrastructuur in de breedste zin van het woord. Het bedrijfsleven, overheden, kennisinstellingen maar ook particulieren kunnen meedingen naar de prestigieuze prijs. De categorieën waarin men kan meedingen naar de InfraTech Innovatieprijs 2017 zijn Product innovatie en Project innovatie.

Innovatiegallerij

Alle inzendingen zullen tijdens InfraTech 2017 te zien zijn in een speciale galerij op de beursvloer. Elke inzending bevat een toelichting over bijvoorbeeld het maatschappelijk en/of praktisch probleem waar de innovatie een oplossing voor biedt, wat de verdiencapaciteit is van de innovatie qua tijd/geld/materiaalbesparing en met wie de innovatie tot stand kan komen (indien het nog niet toegepast wordt). InfraTech 2017 duurt nog tot vrijdag 20 januari. www.infratech.nl

De Cobouw Publieksprijs

Dijkenproject KiS won ook de Cobouw Publieksprijs. Dit project werd door de lezers van Cobouw.nl verkozen tot de beste innovatie.


INFRAMARKT

Over de auteur

R. (Richard) Mulder

Beleidsadviseur infrastructuur Bouwend Nederland