BNR Bouwmeesters over toekomstbestendige infrastructuur

Door Redactie Bouwmeesters , 19 januari 2017

BNR Bouwmeesters over toekomstbestendige infrastructuur

Vanaf de Infratech in Ahoy Rotterdam ging de uitzending van BNR Bouwmeesters van woendag 18 januari over de uitreiking van de Innovatieprijzen en over verduurzaming van infrastructuur met de Green Deal Duurzaam GWW 2.0 die dinsdag ondertekend werd door ruim zestig partijen. 

Studiogasten waren deze week:


-Dik de Weger, senior adviseur duurzaamheid bij Rijkswaterstaat
en
-Reinder Peterse, directeur infra-adviesbureau Dutch Process Innovators

We gaan het nu echt doen

De Weger legde uit dat de Green Deal bedoeld is om te komen tot een duurzame GGW-sector en daarmee tot een toekomstbestendige infrastructuur en tegen 2050 een afvalloze samenleving. Behalve Rijkswaterstaat zijn Prorail en het Rijksvastgoedbedrijf daarbij belangrijke opdrachtgevers, evenals provincies, gemeenten en waterschappen.Het verschil tussen deze Green Deal 2.0 en de 1.0 versie uit 2013 is dat bij de 2.0 versie de vrijblijvendheid eraf is.De Weger: "We gaan het nu echt doen."

Alle partijen brengen budget in

Peterse vroeg zich daarbij af hoe partijen bij innovatie gaan samenwerken, "want uiteindelijk zijn het toch concurrenten van elkaar". "Door partijen vroegtijdig bij aanbestedingen te betrekken. En door een veilige omgeving te creeëren, zodat ze het gevoel hebben dat ze hun kennis met ons en met elkaar kunnen delen zonder dat ze daar concurrenienadeel van ondervinden", beantwoordde De Weger die vraag. Hij zei ook de partijen die de deal hebben ondertekend allemaal budget inbrengen, nodig voor het realiseren van de doelstellingen.

Duurzaam bouwen goed meebegroten

De Weger lichtte ook toe dat duurzaam bouwen betekent dat dii goed moet worden meebegroot. Voor meer gebruik van duurzame materialen bij de aanleg van infrastructuur en voor het gebruik van stroom van windmolens en zonnepanelen voor de bediening van hefbruggen en grote pompen en voor de ventilatie van tunnels en voor (LED)verlichting van die tunnels en wegen.

RWS wil meer kennis in huis

Bij de vraag hoe je weet wat je nu moet bouwen zodat het voldoet aan de wensen van straks, merkte De Weger op dat sinds de verzelfstandiging tot agentschap in 2005 Rijkswaterstaat minder kennis in huis heeft. "Die kennis moet boven een bepaalde critische grens blijven. Dus conclusie is dat we op een aantal punten weer wat stapjes terug moeten doen om te zorgen dat we die kennis weer zelf in huis krijgen en de kennis die we nog hebben in huis houden."

Vraag het Fred

Deze week in de rubriek Ik wil graag een openhaard in mijn huis. Waar moet ik dan beginnen?" Het antwoord hoor je in BNR Bouwmeesters.

Luister hier naar de uitzending
 


DUURZAAMHEID INFRAMARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters