BNR Bouwmeesters over big data in de bouw

Door Redactie Bouwmeesters , 26 januari 2017

BNR Bouwmeesters over big data in de bouw

De uitzending van BNR Bouwmeesters van woensdag 25 januari ging over big data in de bouw. Door toepassing van big data in de bouw, kan veel beter worden ingespeeld op de wensen van de bewoners. 

Studiogasten waren deze week:

-Dingeman Deijs, architect en medeontwerper van het funda Huis
en
-Bauke de Vries, hoogleraar ontwerpsystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven

Het ideale huis

Met behulp van door hen verzamelde big data heeft funda de opdracht gegeven aan architecten om een huis te ontwerpen waarin droom, wens en realiteit van de toekomstige bewoner samenkomen: het funda Huis. Tijdens de uitzending werd met de studiogasten besproken hoe big data nog meer gebruikt kunnen worden om aan de wensen van de bewoner tegemoet te komen.

Ridderzaal

Deijs vertelde dat uit de data van funda bleek dat de Nederlander vooral zoekt naar ruimte en vrijheid: “Ruimte zoals je die terugvindt in een kasteel. Samen met Heren 5 architecten zijn we daarmee aan de slag gegaan met als resultaat het ‘rijtjeskasteel’. In dit huis is de woonkamer, een ruimte van zo’n 6 meter hoog, een soort ridderzaal met twee openslaande deuren naar de tuin. De slaapkamers zijn juist compact, puur bedoeld om te slapen, zodat heel veel leefruimte overblijft.”

Big data steeds belangrijker

De Vries zei te verwachten dat big data een steeds grotere rol zal gaan spelen in de bouw. “Met name aan de kant van realtime data gaan de ontwikkelingen hard. Dit zijn datastromen die worden verzameld door gebouwbeheerssystemen zoals aanwezigheidsmetingen en camera’s.” Toch worden die databronnen nog maar heel experimenteel aangewend, omdat privacy daarbij een belangrijke rol speelt en hiervoor zowel nationaal als Europees regelgeving ontbreekt.

Bewoner centraal

De vraag is welke informatie we bereid zijn te delen. De Vries: “Daar zullen we als gemeenschap een antwoord op moeten vinden. In Eindhoven doen we in Strijp S experimenten hiermee en onderzoeken we wat de bewoners van die wijk acceptabel vinden.”

Transformatieopgave

De Vries: “Dat we de 3D-woningdata beschikbaar krijgen is ook belangrijk voor de transformatieopgave, om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelstellingen. In Eindhoven proberen we mensen zelf aan het stuur zetten bij de renovatie van hun woning. Meer individuele keuzes toe te laten. Voldoen aan individuele woonwensen is ook van belang als we langer thuis moeten blijven wonen. Ook dan is de informatie die we hebben over die woning belangrijk.” Deijs sloot zich hierbij aan.

Vraag het Fred

Deze week in de rubriek 'Vraag het Fred' de vraag: "Ik heb last van het geluid op straat kan ik daar iets tegen doen?" Het antwoord hoor je in BNR Bouwmeesters.

Luister hier de uitzending
 
Over de auteur

Redactie Bouwmeesters