BNR Bouwmeesters over bouwen in de stad

Door Redactie Bouwmeesters , 09 februari 2017

BNR Bouwmeesters over bouwen in de stad

Vanaf de Bouwbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht ging de uitzending van BNR Bouwmeesters van woensdag 18 januari over bouwen in de stad, ‘op een postzegel’. De stad is nooit af en er wordt altijd gebouwd of verbouwd. Maar hoe bouw je op een stuk waar nauwelijks ruimte is en waar je rekening moet houden met overlast voor de buren en het milieu? 

Studiogasten waren deze week:

-Debbie van Noort, SPC-manager bij Strukton
en
-Michiel Otto Directeur, Client & Business bij Arcadis

Zachte kant

Verbetering van de leefomgeving in de stad wordt steeds belangrijker, stelde Otto vast. Ook zal er op kleine oppervlakken steeds meer worden gebouwd, “dus we gaan steeds meer de hoogte in”. Die bouwprojecten vereisen een innovatieve bouwlogistiek, met onder meer aan de rand van de stad ‘buffers’ van bouwmaterialen die vervolgens in kleine hoeveelheden ‘just in time’ naar de bouwplaats gaan. Ook de ‘zachte kant van de bouw’ wordt steeds belangrijker, zoals veiligheid en de belangen van omwonenden. Otto: “Dit vergt een stakeholder-analyse ver voordat de eerste paal de grond in gaat, waarna je met dit krachtenveld ook in gesprek moet gaan”.

Ramen lappen

Als technieken ter vermindering van de overlast noemde Van Oort het inhijsen en assembleren van prefab-elementen, het inschroeven van funderingspalen en het induwen van damwanden. Otto wees ter voorkoming van geluidsoverlast ook op de mogelijkheid van het optrekken van een geveldeel als geluidsbuffer. Van Oort’s grootste uitdaging tot nu toe noemde ze de verbouwing in het Utrechtse stationsgebied van de voormalige Knoopkazerne tot Rijkskantoor de Knoop. Behalve just in time-logistiek kreeg al het bouwpersoneel daar de opdracht met het openbaar vervoer te komen ter voorkoming van parkeeroverlast. En nadat de bouw een keer veel stof had veroorzaakt, kregen alle ramen van nabije woningen en gebouwen zoals van de Rabobank en het Beatrix-theater een gratis lapbeurt.

Spanningsveld

Otto noemde een buurtbarbecue nog als optie voor het ‘iets teruggeven aan omwonenden’. En bij veel overlast bewoners een overnachting in een hotel aanbieden. “Maar het belangrijkste voor je relatie met de buurt is je voorspelbaarheid. Wees transparant en laat zien wat je doet.”Al blijft er volgens hem altijd sprake van een spanningsveld tussen maatregelen ter voorkoming van overlast en de kosten van die maatregelen. “Tot in het oneindige maatregelen treffen, gaat natuurlijk niet. Enige overlast hoort er nu eenmaal bij. Van burgers die in een dichtbevolkt stedelijk gebied wonen, mag je verwachten dat ze daar tegen kunnen.”

Vraag het Fred:

Deze week in de rubriek 'Vraag het Fred' de vraag: "Er wordt bij mij in de buurt veel ingebroken. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn huis beter bestendig is tegen inbraak?" Het antwoord hoor je in BNR Bouwmeesters.

Luister hier naar de uitzending
 


KLIMAATADAPTATIE BEBOUWD GEBIED

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters