BNR Bouwmeesters over bouwkundige beveiliging

Door Redactie Bouwmeesters , 23 februari 2017

BNR Bouwmeesters over bouwkundige beveiliging

Met de terreurdreiging staat de beveiliging overal op scherp. Hoe zit het eigenlijk met de bouwkundige beveiliging van gebouwen? Kogelwerend glas, zware deuren of sterke muren. Wat kan je allemaal doen om een gebouw zo sterk mogelijk te maken? 

Studiogasten waren deze week:

- Jorrit Nieuwenhuis, hoofd Safety & Installaties van Arcadis,
- Arnold Sirag, directeur Vetrotech Saint-Gobain Benelux en
- Willem Mourik, directeur defence & security bij Aalbers|Wico

Zestig procent

Alle drie de gasten signaleerden bij zowel publieke als private opdrachtgevers een duidelijk groeiende vraag naar extra veiligheid van gebouwen. Het toenemende gevoel van onveiligheid schreven ze toe aan de aanslagen die er de afgelopen tijd in Europa zijn geweest. Vooral bij overheidsgebouwen als ministeries, gerechtshoven en ambassades worden er extra maatregelen getroffen zoals kogelwerend glas en versterking van gevels. Maar ook particuliere opdrachtgevers willen extra veiligheid, zoals banken en eigenaren van gebouwen waar veel mensen samenkomen zoals evenementencomplexen en stadions. Sirag gaf aan dat bij zijn bedrijf de vraag naar kogelwerend glas vorig jaar met zestig procent toenam.

Maatwerk

Gebouweigenaren kijken niet alleen naar het risico van ‘moedwillige verstoring’ van de veiligheid maar ook naar wat er nodig is tegen bijvoorbeeld brand- en overstromingsgevaar, een gasexplosie of een aardbeving. Welke maatregelen er precies nodig zijn is maatwerk, want dat verschilt per gebouw en locatie. Daarom is het belangrijk om die maatregelen, zoals ook vluchtroutes, zo vroeg mogelijk vast te stellen en in het ontwerp van het gebouw in te passen, benadrukte Nieuwenhuis.

Eiffeltoren

Behalve nieuwe gebouwen worden ook bestaande gebouwen steeds meer extra beveiligd. Waarbij Mourik uitlegde dat het dan aan de aannemer is om te kijken of de omliggende constructie geschikt is voor het plaatsen van bijvoorbeeld een versterkte gevel of kogelvrijglas dat veel zwaarder is dan gewoon glas. Sirag meldde nog dat zijn bedrijf waarschijnlijk gaat meedoen aan de aanbesteding voor het plaatsen van een wand van kogelwerend glas rond de Eiffeltoren, ter bescherming van toeristen tegen mogelijk terrorisme.

Vraag het Fred

Deze week in de rubriek 'Vraag het Fred' de vraag: "Ik zou graag een barbecue zelf willen bouwen in mijn tuin. Waar moet ik op letten?" Het antwoord hoor je in BNR Bouwmeesters

Luister hier naar de uitzending
 


VEILIGHEID VAN HET BOUWWERK (O.A. CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID)

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters