Drones, speelgoed of nuttige techniek?

Door Redactie, 16 november 2017

Drones, speelgoed of nuttige techniek?

In 2015 gaf Norbert Stellaard van BlikvanBoven een interview waaruit vrijwel wekelijks een citaat voorbij komt: “Over 5 jaar heeft iedereen een drone”. Hij houdt 21 november een interactieve presentatie op de ALV van Bouwend Rijnmond over drones, of beter gezegd RPAS.

In 2015 waren er in Nederland een dikke 120.000 drones in omloop. Maar waar zijn al die drones dan en wat kun je er eigenlijk allemaal mee?

Om te beginnen zijn drones voor velen leuk speelgoed. Daar waar het 4 jaar terug nog modelbouw betrof waar je toch echt wel wat kennis van moest hebben zijn drones vandaag de dag kant en klaar te koop in de gemiddelde ‘speelgoed-‘ of mediaketen. Voor nog geen €100,- koop je al een volledig vliegklaar droontje en nog leuker… door de huidige techniek kan vrijwel iedereen het vliegen. Voor ‘thuisgebruik’ of met vakantie erg leuk omdat in de meeste gevallen er een camera aan boord is zodat je prachtige foto’s of video’s kan maken.

Zakelijk gebruik drones
Zakelijk is een drone vrijwel niet meer weg te denken. Het inzetten van drones binnen bijvoorbeeld de bouw levert verbluffende mogelijkheden op. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inmeten van nog te ontginnen terrein. Met de huidige techniek zijn we in staat om in zeer hoge kwaliteit grote oppervlaktes zeer nauwkeurig in te meten op een manier dat we naast afstand en oppervlak tevens ook volumes kunnen meten. Zo zijn we dus in staat om zeer nauwkeurig te bepalen hoeveel grond er bijvoorbeeld verzet dient te worden om tot een ge√ęgaliseerd oppervlak te komen. Voor een grote afvalverwerker in Amersfoort vlogen wij met onze drone 71Ha oppervlak in. Het leverde een zeer gedetailleerde weergave van meer dan 1,7 miljoen meetpunten op van de oppervlakte en volume per afvalsoort. Pikant detail was dat de totale acquisitie incl. Het verwerken van alle data 2 dagen in beslag nam terwijl het traditionele inmeten op basis van bemande landmeting ca 2 weken in beslag nam.
Daarnaast beschikken we op basis van deze zelfde techniek ook direct over een realtime 3d model. Handig bijvoorbeeld als we in een drukke leidingstraat bij bijvoorbeeld een chemische plant willen bepalen of er nog plaats is voor een extra leiding. Maar wat te denken bijvoorbeeld bij het gebruik van inspecties. Op plaatsen waar men in het verleden moeilijk bij kon, of op ‘gevaarlijke’ hoogte zijn drones vaak prima in te zetten. Zonnepanelen inspecteren op basis van bijvoorbeeld een warmtescan om zo te kunnen bepalen wat het rendement van de opstelling is is plots relatief eenvoudig binnen handbereik.

Nieuwe applicaties
As we speak worden nieuwe applicaties ontwikkeld. 4 jaar terug was een drone iets waar je kennis van moest hebben, vandaag de dag is het steeds meer een stuk gereedschap wat niet in je toolbox mag ontbreken. Uiteraard kennen we strenge wet- & regelgeving in Nederland maar gelukkig beschikken we over een ruim aanbod van gespecialiseerde bedrijven die ondersteunende diensten perfect kunnen uitvoeren. Als veiligheid en kostenbesparing centraal staan in uw organisatie is de inzet van drones een absolute meerwaarde.


INFORMATISERING VAN DE BOUWKETEN REDUCEREN VAN VERSPILLING