BNR Bouwmeesters over de woningmarkt

Door Redactie Bouwmeesters , 09 maart 2017

BNR Bouwmeesters over de woningmarkt

De verkiezingen komen eraan en voor het huidige kabinet zit het er dus bijna op. De woningmarkt lijkt aan te trekken, maar voor veel mensen is het nogal altijd lastig om aan een betaalbare en geschikte woning te komen. Het nieuwe kabinet staat voor de opdracht om de woningmarkt weer helemaal gezond te maken. De vraag is hoe?

Studiogasten waren deze week:

-Maartje Martens, woningmarkt-expert
-Robert Straver, directeur strategie bij woningcorporatie Vestia
en
-Hans André de la Porte, van Vereniging Eigen Huis

Een mager zesje

Minister van Wonen Stef Blok kreeg van de studiogasten als rapportcijfer niet meer dan een mager zesje. Omdat ze vonden dat maatregelen zoals het beperken van de hypotheekverstrekking, het effect van de crisis op de woningmarkt hebben versterkt. En nu de markt weer aantrekt, zorgen ze juist voor tekorten op zowel de huur- als de koopmarkt, met name in steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Ook de verhuurdersheffing kreeg een veeg uit de pan, want door die heffing kelderde de bouwproductie bij woningcorporaties. Met de extreem lage hypotheekrente leidt dit in Amsterdam nu tot sterk stijgende huizenprijzen en tot starters die daardoor niet meer aan de bak komen. Want die leggen het af tegen meer vermogende particulieren die in de stad een huis kopen voor de verhuur, als belegging. De gasten waren het er trouwens over eens dat dit effect mogelijk uitwaaiert naar de rest van de Randstad en verder het land in.

Grote druk

Grote druk is er op de markt voor huurwoningen in het middensegment. Want beleggers stappen liever in het hogere segment, waar meer rendement valt te behalen. Een suggestie in de uitzending voor meer beleggers in het middensegment was dat die beleggers met woningcorporaties in gesprek moeten gaan over woningen van goede kwaliteit die de corporaties vanuit hun volkshuisvestelijk belang onder de huurgrens houden.

WoonKiesKompas

Ook het WoonKieskompas van Vereniging Eigen Huis kwam aan de orde. Zo’n 50.000 huiseigenaren en huurders bezochten het kompas al. Alle politieke partijen zijn het eens over dat er meer woningen moeten worden gebouwd en ook over de verbouw in binnensteden van oude kantoorgebouwen tot woningen. Minder eens zijn ze het over het verplicht stellen van maatregelen voor het energiezuinig maken van je huis. “Onhaalbaar, want onbetaalbaar”, noemde De la Porte de ambitie van GroenLinks dat in 2020 alle bestaande woningen die dan worden verkocht het energielabel B moeten hebben: “Bij een jaren vijftig huis, is dat onmogelijk te bereiken”.

Stroperig

De la Porte pleitte er ook voor dat de overheid burgers een “handelingsperspectief” biedt waarmee ze hun woning zelf kunnen verduurzamen: “Niet met kortstondige subsidies waarvan de potjes meteen leeg zijn, maar met bestendig beleid”. En richting gemeenten drongen de gasten aan op minder stroperige procedures. De Vereniging Eigen Huis ontvangt nu brieven met “we stoppen ermee” van bouwbedrijven die in Amsterdam aan de slag willen gaan met een project maar wanhopig worden van de hoeveelheid procedures.

Vraag het Fred

Deze week in de rubriek 'Vraag het Fred' de vraag: "In hoeverre kan ik de kosten van een verbouwing aftrekken van de belasting?". Het antwoord hoor je in BNR Bouwmeesters.

Luister hier naar de uitzending
 


WONINGMARKT

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters