Woningbouw versnellen is noodzakelijk en mogelijk

Door Redactie Bouwmeesters , 09 maart 2017

Woningbouw versnellen is noodzakelijk en mogelijk

De prijzen van woningen stijgen weer flink, vooral in en rond de grote steden. Het aanbod kan de vraag niet bijhouden. Meer aanbod is dus noodzakelijk. Het Manifest Binnenstedelijk Gebiedstransformaties is mét bijhorend intensiveringsprogramma een goed initiatief om de bouw van woningen weer op gang te krijgen. Dat stelt BAM-CEO Rob van Wingerden naar aanleiding van een woningmarkt waarop het voor veel mensen nog altijd lastig is om een betaalbare woning te vinden. De haperende woningmarkt en de vraag wat het nieuwe kabinet daaraan kan doen, was ook het onderwerp van de uitzending van BNR Bouwmeesters van woensdag 8 maart.

Niet belemmeren
Met het Manifest Binnenstedelijk Gebiedstransformaties bundelen steden, marktpartijen en natuurorganisaties de krachten om de woningbouw in steden te versnellen en op te schalen. In het manifest, dat ook op 8 maart aan vier Kamerleden werd aangeboden, vragen de ondertekenaars het Rijk en provincies mee te investeren. Volgens Van Wingerden moet de overheid vooral de rol pakken van faciliteren: “Niet belemmeren maar stimuleren. Daar zit ‘m primair de kneep. Er is veel meer mogelijk, zelfs binnen bestaande wetgeving.”

Op grote schaal
De manifest-ondertekenaars werken nu aan een Intensiveringsprogramma Binnenstedelijke Gebiedstransformaties. De vraag om overheidsgeld is daarbij volgens de BAM-topman secundair. “Financieringsmogelijkheden zijn er voldoende. Bedrijven, zowel grote als kleinere, willen voor het realiseren van de bouwopgave ook graag investeren in innovatie. Mits ze prototypes daarna wel op grote schaal kunnen toepassen, zodat ze die investering kunnen terugverdienen. Schaal is dus nodig om de sector aan het innoveren te krijgen. Daarom moeten we ook af van pilots en toe naar programma’s zoals dit.”

De Bouwagenda
Van Wingerden legt een verband met De Bouwagenda, het eind vorig jaar door het kabinet-Rutte II gelanceerde meerjarig vernieuwingsprogramma voor de bouw en infra. De BAM-topman is lid van de Taskforce die deze door oud VNO/NCW-voorzitter Bernard Wientjes geleide ‘versnellingsagenda’ nu samenstelt en op 28 maart zal aanbieden aan het kabinet. Schaal en voorwaardenscheppend zijn, luidt daar ook de boodschap aan de stakeholders. “Voor nieuwe manieren van samenwerking, dankzij nieuwe vormen van aanbesteding en financiering. Zodat het echt loont om te innoveren en we beter aan de klantvraag kunnen voldoen.”


Extra traag
Dat de bouwsector nu niet goed aan de vraag van woningzoekers kan voldoen, heeft volgens Van Wingerden vooral te maken met dat gemeenten en provincies kiezen voor binnenstedelijk en minder voor uitleggebieden. Dit kost meer tijd en geld, zoals het manifest aantoont. Bovendien zijn hun afdelingen voor ruimtelijke ordening en gebiedsontwikkeling onder druk van de crisis flink ingekrompen. Met nu als gevolg extra trage vergunningenprocedures. “Daardoor is er vooral in Amsterdam en andere grote steden een gebrek aan bouwlocaties en loopt daar de vraag niet synchroon met het aanbod, waardoor de huizenprijzen omhoog schieten.”

Zichtbare resultaten
Het woningtekort doet zich volgens de BAM-topman zowel in de koop- als huursector voor, in het middensegment en in het segment daaronder. Bij de bouw voor dat deel van de markt, zet het bedrijf ook in op energieneutraliteit en op het levensbestendig maken van woningen, “omdat mensen langer thuis zullen blijven wonen”. Het kan volgens Van Wingerden niet anders dan dat het nieuwe kabinet deze trends zal faciliteren: “De lange termijn opgave voor het klimaat, energie, afval en productiviteit is enorm. Maar we moeten wel oppassen dat we teveel willen voor over tientallen jaren, maar te weinig realiseren voor morgen. Belangrijk is dus dat het nieuwe kabinet vanaf dag een ook inzet op zichtbare resultaten voor de korte termijn.”


GEZOND WERKEN DUURZAAMHEID KLIMAATADAPTATIE BEBOUWD GEBIED

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters