Werkgevers én werknemers samen voor veilige bouw

Door Redactie, 17 maart 2017

Werkgevers én werknemers samen voor veilige bouw

“Ieder ongeluk is er één te veel. Het aantal ongevallen moet drastisch worden teruggebracht” aldus voorzitter Maxime Verhagen in EenVandaag bij de lancering van ‘Bewust Veilig’.

“Dat veiligheid een topprioriteit heeft, onderstrepen we vandaag. Dat we deze eerste editie van ‘Bewust Veilig’ houden met deelname van ruim 150 bouwbedrijven, op 2650 locaties en met deelname van bijna 50.000 medewerkers, toont aan dat het breed leeft in onze sector. Dit doen we vanaf nu elk jaar op de derde vrijdag in maart. Maar ook op alle andere werkdagen willen we dat zowel werkgevers als werknemers elk hun eigen verantwoordelijkheid zo goed mogelijk kunnen nemen.”

Ook laten FNV en HZC vandaag aan het begin van de avond nog een rapport verschijnen naar aanleiding van een enquête onder kraanmachinisten, over onveilige situaties op de bouwplaats. Ze maken zich zorgen over de gebrekkige kennis en vakmanschap van bouwvakkers die bouwmaterialen moeten bevestigen aan de kraan.

Richtlijn

Verhagen: “We kennen het rapport niet, FNV en HZC wilden het ons vooraf niet geven. Dat maakt het onmogelijk om er op voorhand op te reageren. Maar wat torenkranen betreft hebben we er niet voor niets voor gezorgd dat er een Richtlijn Torenkranen kwam, inclusief de bepalingen over de kennis en kunde van de hijsbegeleider.”
“Een bouwplaats brengt nu eenmaal risico’s met zich mee. Een veilige werkplek lukt dus alleen wanneer iedereen er bewust mee bezig is. Dat begint bij goede scholing, dat gaat verder via het bijhouden van je vakkennis en natuurlijk het dagelijks goed toepassen van wat je leert. Het is dus een verantwoordelijkheid die bij werkgevers én werknemers ligt.
Samen met onze leden willen we ervoor zorgen dat bouwvakkers, wegwerkers en installateurs veilig de dag doorkomen, en aan het einde van hun werktijd weer gezond naar huis gaan."

http://www.bewustveilig.com


ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN EN VEILIGHEID