BNR Bouwmeesters over innovatie voor veiligheid

Door Redactie Bouwmeesters , 23 maart 2017

BNR Bouwmeesters over innovatie voor veiligheid

Hoe kunnen innovaties de veiligheid op de bouwplaats vergroten? Dat is hard nodig, want in 2016 waren er 470 ernstige ongelukken op de bouwplaats, 11 procent meer dan in 2015. Dat was het onderwerp van de uitzending van BNR Bouwmeesters van woensdag 22 maart. Ter sprake kwamen drones, een slimme bouwhelm en behulpzame apps, stuk voor stuk bedoeld om de bouw veiliger te maken.  

Te gast in de studio waren:

-Paul de Vries, mede-oprichter van online dienstverlener AndSafety
en
-Rob Oud, eigenaar van bedrijfsproces-ontwerper CAD&Company

Communicatieprobleem

De studiogasten schreven de toegenomen onveiligheid op de bouwplaats toe aan een communicatieprobleem: nu de bouw weer aantrekt, werken er veel buitenlanders en zzp’ers op de bouwplaats die geen Nederlands spreken of niet goed op de hoogte zijn van werkprocedures. Waarbij Rob Oud wel aantekende dat met name grote bouwbedrijven juist extra aandacht besteden aan veiligheid op de werkvloer. Bijvoorbeeld door al bij het ontwerp door het digitale bouwmodel ‘te lopen’ om te kijken waar zich onveilige situaties kunnen voordoen.

Robocop

Presentator Jan Postma verbaasde zich vervolgens over nieuwe ‘bouwgadgets’ zoals een drone voor het inspecteren van bouwwerken en windmolens, en een Robocop-achtige bouwhelm inclusief beeldscherm, GPS en (thermische) camera’s waarmee de bouwvakker projectinformatie digitaal mee kan nemen naar de bouwplaats en toch de handen vrij heeft om veilig te werken. De helm is nog maar net op de markt en kost nog een slordige tienduizend euro, maar volgens Rob Oud experimenteren grote bouwbedrijven er al volop mee in hun streven het bouwproces volledig te digitaliseren.

https://www.youtube.com/watch?v=WONTUmivYZ8

App als coach

Behalve drones en slimme bouwhelmen worden er ook apps ontwikkeld om de bouwplaats veiliger te maken. Zo ontwikkelde AndSafety een app die als een soort coach een bouwvakker aanspoort bewuster om te gaan met veiligheid, legde Paul de Vries uit. Ook verbetert de app de communicatie tussen ‘kantoor’ en de bouwplaats. De werkvoorbereider kan zo direct samenwerken met de man op de werkvloer en ook zorgt de app voor minder administratieve rompslomp.

Vraag het Fred

Deze week in de rubriek 'Vraag het Fred' de vraag: "Hoe zorg ik voor goede ventilatie in mijn kamer als ik niet mijn raam of deur open wil zetten?" Het antwoord hoor je in BNR Bouwmeesters.

Luister hier naar de uitzending
 


CONSTRUCTIEVE VEILIGHEID

Over de auteur

Redactie Bouwmeesters